Διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση

Αμηχανία επικρατεί στη Δύση για την απάντηση στην αναίμακτη κατάληψη της Κριμαίας από τα Ρωσικά στρατεύματα.Έκτακτη σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σκοπός της συνόδου είναι να δοθεί «κοινή απάντηση» από την Ε.Ε. απέναντι στην ουκρανική κρίση. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει αργότερα σήμερα γεύμα εργασίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Μπαν Κι-μουν.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών «Θα προστατέψουμε Ρώσους πολίτες και ρωσόφωνους στην Ουκρανία», ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να θυμηθεί τα μαθήματα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου σημειώνοντας πως στόχος της Μόσχας είναι να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες και να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο ξεκίνημα της κεντρικής ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι πρέπει να μπουν στη άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί, κατηγόρησε τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες και δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία.

Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου για την δημιουργία μια «αποστολής έρευνας» και μιας «ομάδας επαφής» για να ξεκινήσει «ένας πολιτικός διάλογος στην Ουκρανία», πιθανότατα υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της ημέρας αν θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία της Ουκρανίας. «Εξετάζουμε το θέμα της οικονομικής υποστήριξης», δήλωσε ο Σιλουάνοφ χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ τόνισε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία.

«Κατακτώντας» την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου, εκτίμησε η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο προσθέτοντας ότι η «ρωσική επιθετικότητα» δεν θα ήταν δυνατή αν η Ουκρανία είχε ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, αύριο ξεκινούν οι επαφές στελεχών του ΔΝΤ με την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου. Η νέα ηγεσία της χώρας τοποθετεί το ύψος της οικονομικής βοήθειας που απαιτείται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία στα 35 δισ. δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η ένταση στην Κριμαία, όπου ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη. Επίσης ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας. Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα