«Δημόκριτος»: Οι λαμπροί επιστήμονες μάς ανοίγουν το Κέντρο τους

του Δημήτρη Φύσσα

Στον ορυμαγδό των δημοσιοϋπαλληλικών καταλήψεων, απεργιών, πορειών, απεργιών αποχών και συναφών «κινητοποιήσεων των εργαζομένων», που 99% γίνονται για συντεχνιακά κλαδικά αιτήματα, υπάρχουν μερικά άτομα που με νηφαλιότητα προτάσσουν όχι απλά το δημόσιο συμφέρον, μα το φιλότιμό τους. Είναι εκείνος ο ένας εφοριακός που επιτέλους κατάλαβε τι ήθελες και σ΄εξυπηρέτησε. Εκείνη η καθηγήτρια στο λύκειο που κάνει απλήρωτες υπερωρίες για να βοηθήσει τα παιδιά στις πανελλήνιες.

Εκείνος ο γιατρός που σου έκανε πέρυσι την εγχείριση και δεν πήρε φακελάκι. Όπως κι εκείνος ο μηχανικός στην Πολεοδομία, που άλλοι τον κοιτάνε με μισό μάτι, γιατί «δεν τα παίρνει». Εκείνη η αστυνομικίνα που έτρεξε και σε βοήθησε, όταν την είχες ανάγκη. Κι είναι ακριβώς εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη ν΄αποδείξουν τίποτα, γιατί είναι αξιοπρεπείς και σε ειρήνη με τον εαυτό τους

Υπάρχουν όμως και ολόκληρες ομάδες εργαζόμενων (αληθινά εργαζόμενων, όμως) στο Δημόσιο που σκέφτονται και δρουν έτσι.

Έτυχε τελευταία, χάρη σε μια καλή φίλη (φίλη εξ αναγνωστών πρέπει να πω, αυτά είναι τα καλά της δημοσιογραφίας), να πληροφορηθώ τι γίνεται στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή. Η φίλη μου, ας την ονομάσουμε Β... (δε θέλει πλήρες όνομα, λόγω σεμνότητας), λέει ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις επιστήμονες ερευνητές που βγαίνει στη σύνταξη, επιστρέφει στη δουλειά του αμισθί και συνεχίζει τα πρότζεκτ που είχε ξεκινήσει, γιατί δύσκολα θα μπορούσε να τα κάνει άλλος. Υπάρχουν επιστήμονες καρκινοπαθείς που συνέχισαν και συνεχίζουν τη δουλειά τους, για να μη μείνουν οι έρευνες στη μέση, την ώρα που χιλιάδες άλλοι στον δημόσιο τομέα με το πρόσχημα μιας «ίωσης» (ή και χωρίς κανένα πρόσχημα) δεν πατάνε στα γραφεία τους. Εννοείται, βέβαια, ότι στο «Δημόκριτο» μιλάμε για επιστημονική αφρόκρεμα, όπως σε όλα τα ερευνητικά κέντρα πρώτης γραμμής.

Κατασυγκινήθηκα που το άκουσα. Συνταξιούχοι που δουλεύουν αμισθί. Καρκινοπαθείς που δεν πάνε σπίτι τους. Αλλά, μου λέει η φίλη μου η Β..., υπάρχει και συνέχεια. Και η συνέχεια είναι το λαμπρό έργο που επιτελείται στο «Δημόκριτο». Έργο που έχει κερδίσει ανυπόκριτο θυαμασμό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αυτό ακριβώς το έργο του, ή τουλάχιστον ένα μέρος του, αποφάσισε ο «Δημόκριτος» να τα προβάλλει στο πλατύ κοινό. Και μας προσκαλεί όλες και όλους στη «Βραδιά του Ερευνητή». Εκεί θα δούμε ότι ο ερευνητής δεν είναι οπωσδήποτε διοπτροφόρος, με πεταχτά μαλλιά, άσπρη μπλούζα και αλλοπαρμένος, αλλά πιθανότατα ένας κανονικός άνθρωπος, που απλά -ε εντάξει, όχι και τόσο απλά- μπορεί αν έχει διδακτορικό σε κάποιο σπέσιαλ κλάδο της Πυρηνικής Μηχανικής, της Σωματιδιακής Φυσικής, της Εμβιομηχανικής, της Νανοτεχνολογίας, της Ρομποτικής, της Εξελιγκτικής Βιολογίας.

Αυτός λοιπόν ο ερευνητής ή η ερευνήτρια, ανοίγει το γραφείο του, ανοίγει το εργαστήριό του και μας ξεναγεί. Μας εξηγεί τι κάνει ο ίδιος και τι κάνει ο «Δημόκριτος». Υπάρχουν εικαστικές εκθέσεις σε εξέλιξη, δραστριότητες στον κήπο, αμφιθέατρο σε δράση και πολλά άλλα, ενώ η βραδιά κλέινει με θέαση τ΄ ουρανού μέσω τηλεσκοπίου, μουσική και πάρτι. Απαντάνε και ερωτήσεις και μας λένε πώς η δουλειά που γίνεται στο Κέντρο τους, πώς κάθε νέα εφαρμογή που δοκιμάζεται, μπαίνει στη ζωή μας και την επηρεάζει.

Περιττό ίσως να πως ότι οι εικαστικοί, οι μουσικοί και οι ντιτζέι είναι ερευνητές - δεν είπαμε ότι είναι κανονικοί άνθρωποι; Και όλα αυτά σ΄ένα εξαίρετο περιβάλλον (έχω πάει), πάνω στην Υμηττό, με πεύκα και σκίνα, με αγρολούλουδα και χελώνες κα μυρωδιές του δάσους.

Η «Βραδιά Ερευνητή 2013» είναι μία πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διοργανώνεται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ένωσης την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα.

Πληροφορίες: ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου, Τηλ. 210- 650-3002, email:

[email protected]

Στην ιστοσελίδα του «Δημόκριτου» (http://www.demokritos.gr) βρίσκετε όλες τις λεπτομέρειες για το πάρα πολύ πλούσιο πρόγραμματης βραδιάς.

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό ενημερωτικό βίντεο του Κέντρου, ακολουθώντας το link:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xoBYRmXv2pU

Αν επιλέξετε να πάτε με το μετρό, το γνωστό αστικό τρενάκι θα σας πάει στο φιλόξενο Κέντρο, εντελώς δωρεάν, από το «Νομισματοκοπείο» και πέρα. Και θα σας φέρει, επίσης.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα