Δήλωση–σοκ του Γιούργκεν Στάρκ

Αναπόφευκτη θεωρεί μια μερική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των χωρών που έχουν δεχθεί βοήθεια από την τρόικα το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, όπως ανέφερε στο συνέδριο του Εκόνομιστ. Κάλεσε τις χρεωμένες χώρες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ενώ χαρακτήρισε "συνταγή καταστροφής" για την Ελλάδα την αναδιάρθρωση.
Όχι σε νέες αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πωλ Τόμσεν, μιλώντας επίσης στον Εκόνομιστ. Ο Δανός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις να γίνουν ακόμα και ότι έχουν επιτευχθεί πολλά μέχρι σήμερα τα οποία όμως δεν είναι αειφόρα. Σε ό,τι αφορά την επιστροφή της Ελλάδας τις αγορές την επόμενη χρονιά δήλωσε ότι είναι κάτι που εξετάζεται αυτή τη στιγμή και θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της χρηματοδότησης για την οποία αρνήθηκε να επεκταθεί. Η «σημαντική» επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος, τόνισε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, προειδοποιώντας πως αν δεν υπάρξει αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης θα εκτροχιαστεί. Ο ίδιος τάχθηκε κατά της περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων.

Εν τω μεταξύ, μη βιώσιμο χαρακτήρισε για πρώτη φορά το ελληνικό χρέος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τάχθηκε επίσης για πρώτη φορά υπέρ μιας ήπιας αναδιάρθρωσης ή αναδιάταξης του (re-profiling), υπό τον όρο να εφαρμόσει η Αθήνα προηγουμένως ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Η αναδιάταξη είναι ο όρος των Βρυξελλών όταν αναφέρονται στην εθελοντική ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, μία σχετικά σύγχρονη μορφή «ήπιας» αναδιάρθρωσης χρέους. Από την πλευρά του ο επίτροπος Όλι Ρεν ανέβασε τον πήχη για τις αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες όπως είπε θα πρέπει να συγκεντρωθούν 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012 και όχι του 2013. Την πρόθεση της Ρωσίας να επενδύσει σε όλους τους τομείς της Ελλάδας, παρά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, εξέφρασε μιλώντας στον Α984 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Γκρούσκο.
Keywords
Τυχαία Θέματα