Στην προκρούστεια κλίνη η συναίνεση

Με φόντο τις ασφυκτικές πιέσεις κοινοτικών αξιωματούχων για συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων, ο πρόεδρος της Ν.Δ, Α. Σαμαράς  με δήλωση -  παρέμβαση του υπογραμμίζει ότι «Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα». Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά έρχεται μια ημέρα μετά τις προτροπές του Όλι Ρεν και τις πληροφορίες για πρωτοβουλία νέου κύκλου επαφών των
πολιτικών αρχηγών με ανοικτό το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των εξελίξεων.
Την Τρίτη, ο Α. Σαμαράς μετά την  επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε καταστήσει σαφές ότι το κόμμα του θα στηρίξει οτι είναι προς το συμφέρον της χώρας, ενώ δεν πρόκειται να συναινέσει στην λάθος κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στην οποία σημειώνει ότι «δεν ευθύνεται η ΝΔ, ούτε η έλλειψη συναίνεσης τους εμπόδισε να κυβερνήσουν».
Την Τετάρτη το βράδυ, ο Πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στο Economist, αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου στο θέμα της συναίνεσης.

Την αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης, αλλά και λήψης πολύ σκληρών μέτρων ανέδειξε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο του Εconomist. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο φιλόδοξο, όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, θεωρώντας πως «τα κόστη είναι πολύ περισσότερα από τα οφέλη».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε ως θεμελιώδη στόχο της κυβέρνησης τη «δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ αναφέρθηκε  σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το 2015.

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ,  εξέφρασε αντιρρήσεις για την  αναγκαιότητα συναίνεσης. «Δεν πιστεύω στην συναίνεση ως τρόπο πολιτικής διακυβέρνησης» δήλωσε  και πρόσθεσε "«δεν είμαι η Πυθία" όταν ρωτήθηκε για το εάν θα πτωχεύσει η χώρα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα δοθεί στη χώρα μας η πέμπτη δόση του δανείου. «Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το μνημόνιο δεν έγινε για το χρέος και τα ελλείμματα, αλλά για να περάσουν στρατηγικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεων και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, τόνισε, από τη Θεσσαλονίκη, η γενική γραμματέας  του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα "Υπάρχουν πρόθυμοι για τη συναίνεση, απλώς θα διαλέξουν την κατάλληλη στιγμή" δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.  

Την παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Α. Τσίπρας, ενώ έκανε έκκληση προς τις δυνάμεις της Αριστεράς για ένα νέο συνασπισμό, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΥΝ.
Keywords
Τυχαία Θέματα