Υπέρ της υποχρεωτικής κατανομής προσφύγων το ΕΚ

Με 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ενέκρινε σήμερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, με την Κομισιόν να χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή. Η απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στα σύνορα

της Ουγγαρίας με επιστράτευση στρατιωτικών οπλισμένων οχημάτων και χημικών, και θύματα ψεκασμού ακόμη και μικρά παιδιά. "Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας", αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν τις "αναγκαίες αποφάσεις" στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.

Παράλληλα, και ενώ η Ουγγαρία είναι στο επίκεντρο της διεθνούς κατακραυγής για τις εικόνες μάχης στον φράχτη, οι αριθμοί των προσφύγων που κινούνται στα ανατολικά υπογραμμίζουν το πρόβλημα. Όπως εκτιμάται, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Κροατία, ενώ στη Γερμανία ο αριθμός διπλασιάστηκε σε πάνω από 7.000, μόνο χθες, Τετάρτη.

Στη διάβαση "Χόργκος 2" στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή δυσαρεστημένοι με τη στάση των ουγγρικών αρχών πραγματοποιούν διαμαρτυρία κρατώντας πανό με συνθήματα, όπως "Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;".

Βία και τείχη δεν σταματούν τους πρόσφυγες, το μήνυμα Αβραμόπουλου, μετάτις τραγικές εικόνες στον Ουγγρικό φράχτη, ενώ για παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας σχετικά με τη στάση της στη μεταναστευτικήκαι προσφυγική κρίση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

Εξάλλου, οι πρόσφυγες, που έσπασαν χθες τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων και μπήκαν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, αργά το βράδυ επέστρεψαν στη Σερβία για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η χώρα του θα συμβάλει φέτος και το ερχόμενο έτος με 100 εκατομμύρια ευρώ στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες, εκ των οποίων ένα ποσό θα διατεθεί και στην υπηρεσία για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ Frontex, ενώ η υπουργός που είναι αρμόδια για θέματα μετανάστευσης δήλωσε ότι η Δανία θα δεχθεί επιπλέον 1.000 πρόσφυγες υπό τον όρο ότι η ΕΕ θα έχει βρει μια κοινή λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε ότι αυτό θα το κάνει σε εκούσια κι όχι υποχρεωτική βάση.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια οχυρωμένη Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.

Ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι την επόμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ «θα σημειωθεί πρόοδος και ότι θα υπάρξει συμφωνία για μια αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της ΕΕ».

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, και στη Ρόδο, άρχισε η διαδικασία ταυτοποίησης των 34 θυμάτων της προσφυγικής τραγωδίας ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δύο νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ανοιχτού τύπου, πρόκειται να δημιουργηθούν στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης στο πρότυπο του Ελαιώνα.


Ήδη, στο σιδηροδρομικό σταθμό Αγχιάλου, στον δήμο Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκαν αργά χθες το βράδυ, με νταλίκες, τα προκατασκευασμένα σπίτια που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Ιωάννης Τσουκνιδάς, είχε ενημερωθεί πριν από μία βδομάδα από τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Φίλιππο Τσαλίδη για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί σε περιοχή του δήμου του, κέντρο φιλοξενίας.

«Πρόκειται για ένα χώρο 10-15 στρεμμάτων που ανήκει στην ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία και τον παραχώρησε προκειμένου να δημιουργηθεί ο χώρος φιλοξενίας» ξεκαθάρισε ο κ. Τσουκνιδάς, προσθέτοντας ότι ο δήμος θα συνδράμει όποτε του ζητηθεί.

Πάντως, η χθεσινή έλευση των προκατασκευασμένων σπιτιών με νταλίκες προκάλεσε αναταραχή στους όμορους δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα καθώς οι δύο δήμαρχοι, Αστέριος Γαβότσης και Μίμης Φωτόπουλος αντίστοιχα, δήλωναν άγνοια για την επιλογή της περιοχής καθώς και για το πού ανήκει διοικητικά.

Αρνητικός, ωστόσο, στη δημιουργία τέτοιου κέντρου στο Λαύριο δηλώνει στοΑΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς. Πρόκειται όμως για πρόβλημα εθνικό, παραδέχεται, και δεσμεύεται ότι θα συζητήσει το θέμα μετη νέα κυβέρνηση ώριμα και ψύχραιμα.

Χθες Τετάρτη αναχώρησαν με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια από την Μυτιλήνη για Πειραιά και Καβάλα περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν περί τα 3.400 άτομα. Για αύριο έχει προγραμματισθεί η αναχώρηση περίπου 5.000 ανθρώπων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα