Θα ακυρώσουμε τις πολιτικές λιτότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ εάν εκλεγεί θα ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας που συμφωνήθηκαν από την τρέχουσα κυβέρνηση, αλλά θα διαπραγματευτεί την ελάφρυνση του χρέους με τους διεθνείς πιστωτές, χωρίς να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Reuters. Τονίζοντας πως δεσμεύεται να διατηρήσει την Ελλάδα
στο ευρώ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στο Reuters ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει ή να διαγράψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Δήλωσε ότι τα δάνεια από το ΔΝΤ πρέπει να πληρωθούν αλλά θα επιδιώξει παράταση της λήξης των δανείων που διακρατούνται από την ΕΚΤ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές εάν αυτές προκηρυχθούν, έχει από καιρό δηλώσει ότι θα ακυρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της τρόικας και θα απαιτήσει ελάφρυνση του χρέους εάν έλθει στην εξουσία, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ξεκάθαρα τα σχέδια του κόμματός του για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους», αναφέρει το Reuters.

«Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε μια συμφωνημένη λύση», δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξη από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, προσθέτοντας ότι αναμένει «σκληρή» στάση από τους Ευρωπαίους ηγέτες αρχικά.

«Αναφορικά με το χρέος και τη σύμβαση δανεισμού την οποία θα επαναδιαπραγματευθούμε: δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερείς κινήσεις, εκτός και αν μας αναγκάσουν να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, αν και πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε σε μονομερείς κινήσεις διότι κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε.

Επίσης απέκλεισε τη συνεργασία με τα συντηρητικά κεντρό-αριστερά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση μετά από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Το Reuters επισημαίνει ακόμη ότι έχει αυξηθεί η σπέκουλα σχετικά με το ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν ευρύ εθνικό συνασπισμό προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές, ύστερα από τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα