Διαμάχη για το δημόσιο σύστημα περίθαλψης

Για κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης προειδοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησής του για το χώρο της Υγείας.

Σε μία συζήτηση που χαρακτηρίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από την αποφυγή αντεγκλήσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, διαπίστωσαν αδυναμία πρόσβασης πολυπληθών κοινωνικών ομάδων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - και ζήτησαν

συν τοις άλλοις απ' τον παριστάμενο υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ απ' τα κεφάλαια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, που χρωστούν στο κράτος οι τράπεζες και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισαν πως στηρίζουν κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που κινείται προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της πάταξης της κερδοσκοπίας στο χώρο της υγείας. Όπως, όμως, χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρώτος επερωτών, Ανδρέας Ξανθός, «οι πόροι αυτοί δεν φτάνουν, ακόμα και με την καλύτερη δυνατή διαχείριση. Έχουμε την αίσθηση πως έχετε άγνοια κινδύνου - και όπως στην αρχή υποτιμήθηκε το ντόμινο της ύφεσης για να αυξηθεί στη συνέχεια, έτσι και στην υγεία, η καταστροφή μπορεί να πάρει μέγεθος χιονοστιβάδας».

Αντίστροφη υπήρξε η λογική του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου: «Τα χρέη στον ΕΟΠΥΥ παράγονται καθημερινά, γιατί κανείς δεν εμποδίζεται να έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ. Αν είχε εμποδιστεί δεν θα υπήρχαν αυτά τα χρέη. Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε την σπατάλη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, επικαλούμενος πρωτοβουλίες, όπως η επανεξέταση των τιμολογίων των ακριβών εξετάσεων, η επανεξέταση των εγκρίσεων εκείνων των προγραμμάτων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά αμφισβητείται η χρησιμότητά τους, ή η ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την διερεύνηση του σκανδάλου προμήθειας ορθοπεδικών ειδών.

«Σε ό,τι εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας και αναδεικνύεται ως ζήτημα, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε αυστηρότητα για να επιβληθούν κυρώσεις», ανέφερε ο κος Λυκουρέντζος, απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Απέναντι στην κριτική της Ειρήνης Αγαθοπούλου, πως ο ΕΟΦ αδυνατεί να ελέγξει την πλημμυρίδα των γενοσήμων που θα προκύψει μετά απ' τις επιλογές του υπουργείου Υγείας, ο κος Λυκουρέντζος απάντησε πως ο ΕΟΦ ενισχύθηκε με 30 άτομα από μετατάξεις - και διευκρίνισε πως προκρίνεται η χρήση γενοσήμων φαρμάκων «με αποδεδειγμένη βιοϊσοδυναμία - και όχι όποιων να ‘ναι».

- «Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων αδυνατεί να ελέγξει κακέκτυπα γενόσημα με παρενέργειες ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας», επέμεινε η Ειρήνη Αγαθοπούλου. «Εταιρεία που παράγει υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες πάμφθηνα γενόσημα στην Ινδία, την Κίνα, το Πουέρτο Ρίκο, το Ισραήλ, έχει εισχωρήσει και στην ελληνική αγορά. Πώς θα ελέγξει ο ΕΟΦ όλα αυτά τα γενόσημα, όταν μάλιστα από 250 εργαζομένους έφτασε να απασχολεί τους 130;», συμπλήρωσε.

Κατά τα άλλα, απαντώντας στην πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει να περιμένει τίποτα από το πακέτο των 31,5 δισ. ευ

Keywords
Τυχαία Θέματα