Διαφθορά και στο Μαυροβούνιο

Η διαφθορά, ο νεποτισμός, η πολιτική ευνοιοκρατία, η αδυναμία ελέγχου συγκρούσεων συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, οι κοινωνικές διακρίσεις και ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης είναι τα βασικά προβλήματα του Μαυροβουνίου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην έκθεση τονίζεται ότι, αν και ο νόμος προβλέπει τιμωρίες για τη διαφθορά αξιωματούχων σε ανώτατο επίπεδο, στην πράξη η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τις

διατάξεις αποτελεσματικά, οπότε το φαινόμενο παραμένει σοβαρό πρόβλημα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνει ότι οι ποινές για τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους που καταδικάζονται για διαφθορά είναι πολύ υψηλές και ότι οι προσπάθειες να διεξαχθούν έρευνες, να ασκηθούν διώξεις και να καταδικαστούν ανώτατοι αξιωματούχοι είναι ανεπαρκείς.

Τονίζει ότι τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι στο Μαυροβούνιο είναι αντιμέτωποι με φυσικές επιθέσεις, απειλές και πολιτικές και οικονομικές πιέσεις.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμη ότι πολλοί θεωρούν πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας συχνά υπερβαίνει την εντολή της και ακολουθεί τους πολιτικούς σκοπούς του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τα εκτοπισμένα άτομα, που κατέφυγαν στο Μαυροβούνιο από την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την περίοδο του πολέμου 1991-1995 και από το Κόσοβο την περίοδο των συγκρούσεων το 1999 δεν έχουν ίση μεταχείριση.

Οι κοινωνικές διακρίσεις και η βία κατά μειονοτήτων, όπως των μελών της κοινότητας LGBT και των κοινοτήτων των Ρομά, Ασκάλι και άλλων εθνικών μειονοτήτων έχουν την επίδραση στιγματισμού των πληθυσμών αυτών.

Η συνεχιζόμενη παρενόχληση δημοσιογράφων και η αποτυχία επίλυσης διαφόρων υποθέσεων βίας και απειλών εναντίον δημοσιογράφων και επικριτών της κυβέρνησης είναι επίσης κεντρικό πρόβλημα, αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα