«Δεν μετέχουμε σε νομισματικό πόλεμο»

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε παρενέβη για πρώτη φορά στην παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη νομισματικού πολέμου, αντιπαρερχόμενος τις αιτιάσεις ότι το Τόκιο επιχειρεί εκ προθέσεως να εξασθενήσει την αξία του γεν με νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ιαπωνίας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης»,

δήλωσε ο Άμπε όταν ερωτήθηκε στο κοινοβούλιο από τον αρχηγό αντιπολιτευόμενου κόμματος σχετικά με την κριτική ξένων πολιτικών, σύμφωνα με τους οποίους τα μέτρα αποτελούν προσπάθεια άμεσης εξασθένησης του γεν.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατονόμασε, την περασμένη εβδομάδα, την Ιαπωνία ως πηγή ανησυχίας, μετά τις πρόσφατες κινήσεις από την κεντρική τράπεζά της για να επιταχύνει τον ρυθμό εκτύπωσης χρήματος.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νότιας Κορέας δήλωσε επίσης το περασμένο Σάββατο ότι η νομισματική ποσοτική χαλάρωση της Ιαπωνίας προκαλεί προβλήματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει νέα μέτρα για να κάνει πιο αυστηρούς τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και να περιορίσει την κερδοσκοπία στις αγορές συναλλάγματος.

Το θέμα του νομισματικού πολέμου κυριάρχησε στις συζητήσεις που έγιναν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την περασμένη εβδομάδα, με πολλούς κεντρικές τραπεζίτες και επιχειρηματίες να αμφισβητούν τη λογική της συνέχισης πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Οι κεντρικές τράπεζες αναπτυγμένων χωρών, κυρίως της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ακολουθούν επιθετική δράση σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν στην ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση των νομισμάτων τους, οδηγώντας τους επενδυτές να διακινήσουν τα κεφάλαιά τους σε πιο ελκυστικές οικονομίες -όπως της Νότιας Κορέας- και πιέζοντας ανοδικά τα νομίσματά τους, υπονομεύοντας έτσι την αύξηση των εξαγωγών τους, στην οποία βασίζονται για να τροφοδοτήσουν τη διαδικασία ανάκαμψή τους.

Ο Άμπε συνέχισε την άσκηση πίεσης προς την Τράπεζα της Ιαπωνίας, καλώντας την να λάβει τολμηρά μέτρα για την επίτευξη του στόχου περί διαμόρφωσης του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2%. Όταν ρωτήθηκε από άλλο βουλευτή της Αντιπολίτευσης σχετικά με την αναγκαιότητα αναθεώρησης του νόμου για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από την κυβέρνηση, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Εξακολουθώ να εξετάζω την αναθεώρηση του νόμου της κεντρικής τράπεζας ως μελλοντική επιλογή».

Ο Άμπε δήλωσε επίσης ότι θα επιλέξει για διάδοχο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μασαάκι Σιρακάβα, η θητεία του οποίου λήγει τον Απρίλιο, κάποιον ο οποίος έχει την ίδια άποψη με αυτόν για τη νομισματική πολιτική και είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα