Δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια

Οι αυριανές αποφάσεις των Ευρωπαίων καθορίζουν και τις πολιτικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός τελικά επέστρεψε από τις Βρυξέλλες και στις 11.30 θαγίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Τηλεφωνικήενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς προτίθεται να κάνει ο πρωθυπουργόςπριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον σε υπερψήφιση της όποιας συμφωνίας από τη Βουλή με αυξημένη
πλειοψηφία 180 βουλευτών, με αιχμή τη μόνιμη διεθνή εποπτεία που ζητά το Βερολίνο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το ζήτημα εθνικής κυριαρχίας που εγείρεται στο εσωτερικό. Τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να ψηφίζονται ει δυνατόν  με ευρεία πλειοψηφία, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την κακή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και ότι απλώς παρίσταται και παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να διαπραγματεύεται.

H κηδεμονία μιας χώρας-μέλους δεν ούτε θεσμικώς ούτε νομικώς αποδεκτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σχολιάζοντας, δημοσιεύματα που φέρουν την Κομισιόν έτοιμη να θέσει υπό κηδεμονία την Ελλάδα και να τοποθετήσει μονίμως την τρόικα στην Αθήνα. Στον αντίποδα, υπέρ της ενίσχυσης του ελέγχου στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, των οποίων τα οικονομικά ολισθαίνουν επανειλημμένα τάχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ.

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν, Horst Reichenbach, σε συνέχεια του συντονισμού της τεχνικής βοήθειας που ζήτησε η Ελλάδα, όπως αναφέρει η Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένονται οι καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης γενικότερα, με τις σκληρές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, ιδιαίτερα για το ύψος του «κουρέματος» και των ζημιών που θα πρέπει να αναλάβουν οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Πληροφορίες φέρουν την Ευρωζώνη να θέτει τελεσίγραφο στις τράπεζες είτε να αποδεχθούν εθελοντικά «κούρεμα» 50%, είτε να αναλάβουν το βάρος ενός πιστωτικού γεγονότος.

Σαφή προειδοποίηση ότι μεγάλο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Charles Dallara. «Υπάρχουν όρια στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών για τους συμμετέχοντες στην αγορά», δήλωσε.

Εκτίναξη του ελληνικού δημοσίου χρέους έως και τα επίπεδα του 208% του ΑΕΠ την επόμενη διετία, βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένο ένα «κούρεμα» 60% των ομολόγων, ώστε η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας να επανέλθει σε λογικά επίπεδα.
Το ΔΝΤ θεωρεί πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς η ανάκαμψη της οικονομία
Keywords
Τυχαία Θέματα