"Χρυσή τομή" για τον διαγωνισμό του ΟΛΠ πέτυχε το ΤΑΙΠΕΔ

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Σε μοντέλο αξιοποίησης του ΟΛΠ το οποίο διασφαλίζει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την ελληνική οικονομία, τον έλεγχο του δημοσίου, τη συνέχεια του σχετικού διαγωνισμού -όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση προς του ευρωπαίους εταίρους αλλά και το Πεκίνο-, τη νομική θωράκιση της ελληνικής πλευράς και, κυρίως, τη διατήρηση του ενδιαφέροντος των υποψηφίων επενδυτών, κατέληξε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στο διοικητικό συμβούλιο που έλαβε

χώρα χθες Τρίτη.

Η επίσημη κοινοποίηση των αποφάσεών του προς τους υποψηφίους και η κατ’ ουσία και πράξη επανεκκίνηση του διαγωνισμού θα προχωρήσει άμεσα μόνον όμως εφόσον λάβει τη σχετική απόφαση το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει και πάλι σήμερα Τετάρτη στις 18:00. Η χθεσινή συνάντηση του συμβουλίου ολοκληρώθηκε χωρίς να συζητηθεί το θέμα, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Το διακύβευμα του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ και των αποφάσεων της κυβέρνησης αφορά πρόσθετη προστιθέμενη αξία για την οικονομία της τάξης των 5,1 δισ. ευρώ ετησίως και 125,000 νέες θέσεις εργασίας, όπως εκτιμούν ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί και συμβουλευτικοί οίκοι.

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν πως τόσο οι Δανοί όσο και, κυρίως, οι Κινέζοι υποψήφιοι επενδυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ έχουν υπογραμμίσει με κάθε τρόπο προς την κυβέρνηση τόσο το ενδιαφέρον τους όσο και την μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί σε ένα διαγωνισμό που τους έχει διαμηνυθεί πως θα προχωρήσει. Στην παρούσα φάση ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στο πλαίσιο της Β’ φάσης και σε αυτήν έχουν προκριθεί και συμμετέχουν οι APM Terminals/Maersk, Cosco Pacific, International Container Terminal Services, Ports America και Utilico.

Έτσι αναμένουν να κλείσει σήμερα το θέμα και να συνεχιστεί ο διαγωνισμός.

Όσον αφορά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από το εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και άλλους φορείς και συμφέροντα, το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται να έχει βρει, σύμφωνα με παράγοντες σε γνώση των σχετικών παραμέτρων, την «χρυσή τομή».

«Οι 5 χειρουργικές κινήσεις»

Πρώτον, αποφάσισε να εισηγηθεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός με τη διάθεση του 51% και όχι του 67% που αρχικά είχε προκηρυχτεί. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει πως θα συμμετέχει στις υπεράξιες που θα δημιουργήσει η επένδυση και η αναβάθμιση του λιμανιού.

Δεύτερον, προκειμένου να διασφαλίσει πως τις υπεραξίες αυτές θα μπορέσει να τις καρπωθεί το δημόσιο θα προχωρήσει στην παραχώρηση δικαιώματος αγοράς του υπολοίπου έως το 67% ποσοστού (16%) σε βάθος πενταετίας στον προτιμητέο επενδυτή ανάλογα με την πρόοδο στην υλοποίηση των επενδύσεων που θα δεσμευτεί να κάνει.

Τρίτον, οι επενδύσεις αυτές, όπως και ο δημόσιος έλεγχος στον οποίο θα υπαχθεί το λιμάνι, αλλά και πολλοί ακόμα όροι, θα διασφαλιστούν από τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με το ελληνικό δημόσιο (master concession) και την συμφωνία μετόχων (shareholders agreement) που θα υπογράφουν, αμφότερες, μεταξύ δημοσίου και επενδυτή.

Τέταρτον, στο νέο master concession μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται τι ποσοστό του κύκλου εργασιών θα καταβάλει ετησίως η εισηγμένη για το δικαίωμα χρήσης των υποδομών, που παραμένουν υπό τον έλεγχο του κράτους. Σήμερα το τίμημα αυτό είναι ποσοστό της τάξης του 2% επί του κύκλου εργασιών του.

Πέμπτον, το master concession θα προσδιορίζει, πέραν από συγκεκριμένες επενδύσεις στο λιμάνι και το ετήσιο αντάλλαγμα, και τις υποχρεώσεις του ΟΛΠ να παρέχει, φιλοξενεί ή και να υποστηρίζει μια πλήρη σειρά από λιμενικές υπηρεσίες και δραστηριότητες, κίνητρα για την αναζωογόνηση των περιοχών και των δραστηριοτήτων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, ασφαλιστικές δικλείδες για την ισόρροπη ανάπτυξη των διάφορων λειτουργιών και δραστηριοτήτων και την τιμολογιακή πολιτική αλλά και το ευρύτερο καθεστώς για την ακτοπλοΐα , λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές, κοινωνικές και δημογραφικές παραμέτρους.

Τι λένε ανεξάρτητοι οικονομολόγοι

H συζήτηση για την αξιοποίηση του ΟΛΠ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο φέρνει στην επικαιρότητα μια παλιότερη αλλά πολύ αποκαλυπτική μελέτη της Εθνικής Τραπέζης που έγινε προ διετίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ από τη μελέτη αυτή συνάγεται ότι οι θαλάσσιες μεταφορές και οι περί αυτών δραστηριότητες σε λιμάνια, αποθήκες και συναφείς υπηρεσίες μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα της εθνικής οικονομίας μετά την ποντοπόρο ναυτιλία και τον τουρισμό. Η Εθνική μιλά για δυνητική πρόσθετη προστιθέμενη αξία €5,1 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και 125,000 νέες θέσεις εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται άλλωστε και άλλη μελέτη της McKinsey αλλά και άλλη μια, της Alpha Bank. Μελέτες όλες που συντάχτηκαν προ της πολιτικής φόρτισης του συγκεκριμένου διαγωνισμού και πραγματεύονται ουσιαστικά την εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης του Πειραιά και της χώρας εν γένει στους νέους δρόμους του μεταξιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα