Χάος στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 24 αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα και δυο τραυματίσθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα εναντίον δυο μικρών λεωφορείων στα οποία επέβαιναν, στη χερσόνησο του Σινά.

Σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, οι δράστες που πιστεύεται ότι είναι ακραίοι ισλαμιστές, επιτέθηκαν στα δυο λεωφορεία της αστυνομίας, τα οποία κατευθύνονταν στη Ράφα, σημείο εισόδου προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται

για την αιματηρότερη επίθεση εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή αυτή εδώ και πολλά χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο αιγυπτιακός στρατός έστειλε διπλό μήνυμα στους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι εν μέσω της γενικευμένης κρίσης στην Αίγυπτο, όπου οι νεκροί από την εμφύλια σύρραξη έχουν ξεπεράσει τους 800. Ο στρατηγός Αλ-Σίσι λέει στους ισλαμιστές πως «υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο». Ταυτόχρονα προειδοποιεί πως ο στρατός «δεν θα ανεχτεί» τη βία.


Την ίδια ώρα τους 830 φθάνουν οι νεκροί από την περασμένη Τετάρτη ενώ 38 υποστηρικτές της Αδελφότητας σκοτώθηκαν χθες σε εξέγερση σε φυλακή.

Σχετικά, η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η διακοπή στις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο αποτελεί ένα ενδεδειγμένο μέσο πίεσης με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα.

"Το ζήτημα της πώλησης όπλων στην Αίγυπτο μπορεί να είναι αυτό που θα δείξει καθαρά τον σκεπτικισμό μας σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτή", τόνισε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

"Θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εντός των προσεχών ημερών για να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση στην Αίγυπτο", πρόσθεσε.

"Θα εξετάσουμε ποιά μέτρα μπορούν να ληφθούν. Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού, να λάβουμε τα ίδια μέτρα", τόνισε η Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε "ανησυχητική" την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Στη Βιέννη ο Ελ Μπαραντέι

Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη Βιένη όπου έφθασε προερχόμενος από το Κάιρο με πτήση των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

Ο ΕλΜπαραντέι εγκατέλειψε το αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας από μια μυστική έξοδο, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους και έτσι δεν έκανε καμία δήλωση όπως και κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο του Καΐρου.

Ο ηλικίας 71 ετών ΕλΜπαραντέι παραιτήθηκε στις 14 Αυγούστου μετά την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για να εκδιώξουν οπαδούς του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από δυο πλατείες του Καΐρου.

Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), είχε διοριστεί στις 14 Ιουλίου αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο ΕλΜπαραντέι θα παραμείνει ως τις 23 Αυγούστου στη Βιένη όπου διατηρεί κατοικία στην οποία ζουν μέλη της οικογένειάς του.

Και με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Φωτογραφία Αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα