Μποϊκοτάζ σχολείων στην Τουρκία

Ενώσεις Αλεβιτών, μιας φιλελεύθερης μουσουλμανικής μειονότητας στην Τουρκία, και ένα συνδικάτο εκπαιδευτικών κάλεσαν σήμερα σε μποϊκοτάζ των δημόσιων σχολείων για να διαμαρτυρηθούν για την αυξανόμενη επιρροή της θρησκείας στις σχολικές αίθουσες και να ζητήσουν μια "λαϊκή παιδεία" σε μια χώρα στην οποία κυριαρχεί το σουνιτικό δόγμα.

Η παιδεία είναι η τελευταία εστία ανάφλεξης ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους υποστηρικτές του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, οι οποίοι τον κατηγορούν για έναν έρποντα "εξισλαμισμό" της Τουρκίας. Τμήματα πολλών κανονικών σχολείων χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις για μαθητές στα θρησκευτικά σχολεία "Ιμάμ Χατίπ", τα οποία υποστηρίζονται από τον Ερντογάν και όπου τα κορίτσια και τα αγόρια διδάσκονται χωριστά. Σχεδόν ένα εκατομμύριο μαθητές σπουδάζουν στα σχολεία αυτά, από 65.000 που ήταν όταν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήρθε στην εξουσία το 2002.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το κίνημα για το μποϊκοτάζ βρήκε ανταπόκριση σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Στην τελευταία, η αστυνομία διέλυσε μια διαδήλωση περίπου 2.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εκπαιδευτικοί, κάνοντας χρήση εκτοξευτήρων ύδατος και δακρυγόνων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο της πόλης.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία στον κέντρο της Άγκυρας και χίλιοι άλλοι στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική συνοικία του Καντίκιοϊ.

"Σήμερα δεν στέλνω το παιδί μου στο σχολείο για να καταγγείλω τον έρποντα εξισλαμισμό της δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία έχει γίνει ισλαμική εκπαίδευση", δήλωσε ο Αχμέτ, ένας δημόσιος υπάλληλος που ζει στο κέντρο της Άγκυρας και δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του φοβούμενος διώξεις.

Αυτός ο αλεβίτης οικογενειάρχης κατήγγειλε τα υποχρεωτικά μαθήματα θρησκείας στα δημόσια κολέγια και λύκεια που προβλέπονται από ένα σύστημα το οποίο τροποποιήθηκε πρόσφατα από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση.

Οι Αλεβίτες θεωρούν πως αυτά τα νέα μαθήματα προκρίνουν μόνο τη σουνιτική προσέγγιση του ισλάμ και δυσφημούν την εκμάθηση των επιστημών.

"Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τη θρησκεία στο σπίτι, είναι άδικο να τους το επιβάλλεις στο σχολείο", υπογράμμισε ο πατέρας αυτός.

Με απόφασή του που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πως η υποχρεωτική εκμάθηση των θρησκειών που επιβάλλεται στην Τουρκία, δεν σέβεται την ελευθερία των πεποιθήσεων των γονιών και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να μεταρρυθμίσουν "χωρίς καθυστέρηση" το σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα