Ο Κ. Μητσοτάκης στον 9.84

Αν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταφέρει να είναι πιο συνεπής σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν έγιναν λόγω αντιδράσεων και εσωτερικά στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα ήμασταν σε θέση να διαπραγματευτούμε τους στόχους για μείωση του πλεονάσματος και την απομείωση του χρέους, τόνισε στον Αθήνα
9.84 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, είπε:

"Δεν είμαι βέβαιος ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι συμβατά με το στόχο για πλεόνασμα 1,5%":

Δημοσιογράφος: Είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 1,5%;

Κ. Μητσοτάκης: «Είναι εφικτός ο στόχος, αλλά η δική μου ανησυχία δεν είναι αυτή. Πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις οι πιστωτές μας θα μας δώσουν αυτό το στόχο, που είναι μία πολύ σημαντική επιτυχία για τη χώρα. Αλλά θα μας το δώσουν μόνο εάν συμφωνηθεί κι ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα καταδεικνύει ότι η χώρα εξακολουθεί να κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας μίας ανταγωνιστικής οικονομίας κι ενός λειτουργικού κράτους. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι όταν καθίσουν με χαρτί και με μολύβι, θα μπορέσουν να συμφωνήσουν ότι τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι συμβατά με το στόχο του πλεονάσματος του 1,5%, όχι του 4%. Με άλλα λόγια, τα μέτρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -κατά την άποψή μου-, δεν βγαίνουν. Άρα θα πρέπει να υπάρχουν υποχωρήσεις σε αυτό το επίπεδο».

"Δηλώσεις στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που καταφέρονται εναντίον χωρών, κοιτώντας το εσωκομματικό ακροατήριο, δεν βοηθούν τον εθνικό σκοπό":

«Για να κλείσουν οι συμφωνίες, πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Eurogroup. Και το να καταφέρονται κάποια στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σήμερα, με πολύ απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά χωρών -όχι κυβερνήσεων-, που μπορεί να εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις -όπως η περίπτωση της Ισπανίας-, δεν βοηθάει τον εθνικό σκοπό, να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία. Διότι αν δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup, η συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει».

Δημοσιογράφος: Όπως έγινε με την μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος;

Κ. Μητσοτάκης: «Και μία χώρα -όπως εμείς μπλοκάραμε το ανακοινωθέν-, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, μπορεί να μπλοκάρει μία συμφωνία. Δυστυχώς, πολλά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -δεν αναφέρομαι τόσο στον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι στο εξωτερικό και προφανώς διαπραγματεύεται σε ένα δύσκολο περιβάλλον-, εδώ στην Ελλάδα, κάνουν δηλώσεις κοιτώντας μόνο το εσωκομματικό τους ακροατήριο ή το πώς θα ικανοποιήσουν τις διάφορες συνιστώσες. Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτές οι δηλώσεις κάνουν μεγάλη ζημιά στην εθνική προσπάθεια της χώρας να διαμορφώσει ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο συμφωνίας και κλίματος στο εξωτερικό. Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης. Εάν το κάνουμε αυτό, θα βγούμε χαμένοι. Πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος. Πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός και πρέπει να ολοκληρωθεί η στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό. Κι αν τα κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση, θα έχει την αμέριστη στήριξή μας».

"Πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και στη Νέα Δημοκρατία και πρώτα απ' όλα η ηγεσία":

«Αποδέχτηκα μια πρόταση από τη Μ. Γιαννάκου -την οποία γνωρίζω από 15 ετών, οννεδίτης και την οποία σέβομαι απεριόριστα-, να κάνουμε μια συζήτηση, όχι μόνο για τα εσωκομματικά μας, αλλά για το πού πηγαίνει η χώρα συνολικά. Δεν θα σας πω ότι δεν συζητήθηκαν και τα εσωτερικά του κόμματος. Δεν θα σας πω τι συζητήθηκε, θα σας πω όμως ότι η Νέα Δημοκρατία έχει όργανα, τα οποία συγκαλούνται. Έχει κοινοβουλευτική ομάδα την Πέμπτη, θα έχει πολιτική επιτροπή και θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τον προβληματισμό τους, να κάνουμε μια γενναία αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι δεν έχει γίνει ακόμα και πρέπει να γίνει».

Δημοσιογράφος: Με ευθύνη της ηγεσίας, φαντάζομαι...

Κ. Μητσοτάκης: «Με ευθύνη όλων μας, βεβαίως και πρώτα απ' όλα η ηγεσία θα κάνει και αυτή τη δική της αυτοκριτική. Δεν είχαμε ακόμα την ευκαιρία να το κάνουμε και δεν έπρεπε να το κάνουμε, όταν οι εξελίξεις τρέχουν με αυτή την ταχύτητα. Ευελπιστώ όμως ότι από Δευτέρα, θα υπάρξει μια συμφωνία, θα αποσυμφορηθεί το κλίμα και θα μπορούμε και εμείς να στρέψουμε την προσοχή μας στα του οίκου μας».

Δημοσιογράφος: Αναρωτιέμαι, αν τελικά υπάρξει συμφωνία -την οποία όλοι ευχόμαστε, ακριβώς για να μην εκτροχιαστεί η χώρα-, θα επανεξετάσετε και τον τρόπο με τον οποίο πορεύτηκε στις διαπραγματεύσεις η προηγούμενη κυβέρνηση;

Κ. Μητσοτάκης: «Έχω άποψη επ' αυτού, δεν θα την εκφέρω. Μάλλον θα πω αυτό το οποίο έχω ήδη πει. Εάν καταφέρναμε ως κυβέρνηση, συνολικά, να είμαστε πιο συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό μας έργο... Όταν αναφέρομαι στο μεταρρυθμιστικό μας έργο, δεν αναφέρομαι στις περικοπές μισθών και συντάξεων, να είμαι σαφής. Αναφέρομαι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δυστυχώς δεν προωθήσαμε με την απαραίτητη ταχύτητα, διότι υπήρχαν και εσωκομματικές αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠαΣοΚ στην προσπάθεια αυτή. Εάν το κάναμε αυτό, θα ήμασταν και εμείς σε πιο πλεονεκτική θέση για να διαπραγματευτούμε πιο γρήγορα τα ζητήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος ή της απομείωσης του χρέους».
Keywords
Τυχαία Θέματα