Αύριο στη Βουλή το «μίνι» φορολογικό

Μετά τις γιορτές αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται αύριο. Χαρακτηριστικό της δυστοκίας της κυβέρνησης όσον αφορά την οριστικοποίηση των τελικών ρυθμίσεων είναι το γεγονός ότι παρότι ο κ. Στουρνάρας θα το παρουσιάσει σήμερα στο eurogroup, οι κυβερνητικοί εταίροι διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για σειρά άρθρων, επιδιώκοντας αλλαγές στη συζήτηση που θα διεξαχθεί

στη βουλή.


Μνημονιακό έκτρωμα που έρχεται να λεηλατήσει τα εισοδήματα των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και να ευνοήσει τους ισχυρούς, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο φορολογικό. Παράλληλα, παραθέτει τους άξονες της δικής του πρότασης για το φορολογικό. Μεταξύ αυτών : «Κατάρτιση περιουσιολογίου, ώστε να φορολογούνται οι πολίτες με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα. Αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα Νομικά Πρόσωπα, αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Μείωση του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ 23%. Χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής και άλλες κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωσαν και το 2011 τους περισσότερους φόρους ενώ δήλωσαν το 70% των συνολικών εισοδημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων, δήλωσαν το 2011 εισοδήματα 81,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλήρωσαν φόρους 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ . Όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα μόλις 21,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταβάλλοντας φόρους 1,6 δισεκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, στοιχεία για κατοίκους Ελλάδας με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου έχουν περιέλθει στην κατοχή της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, και έχουν διαβιβαστεί προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφό προς τη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση της ΔΗΜΑΡ.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ, όπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, καλύπτεται από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας. Εν τω μεταξύ οι ολλανδικές φορολογικές Αρχές θα παράσχουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με εκατοντάδες ελληνικές θαλαμηγούς που είναι αγκυροβολημένες σε λιμάνια της Ολλανδίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιούρεν Ντέσμπλουμ, σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων από τους φόρους στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα