Ανοιχτή παρέμβαση της Ουάσιγκτον

Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού έλαβε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα εντολή παρέμβασης στη συνεδρίαση της ομάδας των επτά πλουσιότερων οικονομιών, ώστε να υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα και μάλιστα άμεσα. Παράλληλα, κατά την σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο. Αισιοδοξία εκφράζει η κυβέρνηση για
επίτευξη συμφωνίας ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο με ένα κείμενο που θα αναφέρει τα σημεία σύγκλισης. Κοινοτικοί αξιωματούχοι, πάντως, προεξοφλούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ούτε αύριο, στο EuroWorking Group.Τέλος, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αναμένονται αποφάσεις για την περαιτέρω πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA, αλλά και για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ελληνικών ενέχυρων.

«Μόνο με την απειλή της μη πληρωμής της δόσης της 5ης Ιουνίου άρχισαν να τρέχουν όλοι», δήλωσε στο ΜΕΓΚΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, αναφερόμενος στην παρέμβαση των ΗΠΑ για εξεύρεση λύσης.

Ανησυχεί για το ελληνικό ζήτημα και το Βατικανό. Για αρνητικές συνέπειες αν δεν βρεθεί λύση έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της Αγίας Έδρας.

Εκλογικά σενάρια παραμένουν στο τραπέζι. Προσφυγή στις κάλπες βλέπει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αν μια συμφωνία περάσει στη Βουλή με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης.

Νέα παρέμβαση μέσω της ιστοσελίδας ίσκρα που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι μια καταστροφή όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν οι δανειστές και οι εγχώριοι εκφραστές τους» αναφέρεται σε άρθρο που κατηγορεί τον πρόεδρο της Κομισιόν για «ωμή παρέμβαση» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα είπε «ότι δεν εμπιστεύεται το κυβερνών κόμμα, γιατί αυτό δεν είναι νορμάλ.

«Ο Τσίπρας θα χάσει 5-10 βουλευτές μετά την παρουσίαση της συμφωνίας στη Βουλή - Καταλυτικός ο ρόλος των Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου», εκτιμά ο κεντρικός αναλυτής της Eurasia Group, Μουτιάμπα Ραχμάν.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα ένα Grexit, από το να προβούν σε παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά», λέει σε οργισμένο ύφος ο ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, χαρακτηρίζοντας “απαρέδεκτη” τον τρόπου που η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να ανατρέψει τις συμφωνίες που έχει κάνει η Ελλάδα. «Αθήνα και Βερολίνο ξορκίζουν τους φόβους για ελληνική χρεοκοπία», λένε οι Financial Times, ενώ το Bloomberg σε άρθρο του επιχειρεί να εξηγήσει «Γιατί ο Πόουλ Τόμσεν είναι ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα».

Προέχει η υπογραφή συμφωνίας και μετά να ακολουθήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά της ΝΔ, ο κος Παπαμιμίκος σημείωσε πως ο ίδιος έχει ζητήσει τη θεσμοθέτηση τάσεων στη ΝΔ, αλλά και συζήτηση τόσο στην ΚΟ όσο και στην πολιτική επιτροπή του κόμματος για τη στάση που θα τηρηθεί απέναντι στην όποια συμφωνία. Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως θα λάβει εκείνος την τελική απόφαση.
Keywords
Τυχαία Θέματα