«Αβέβαιο το μέλλον της ιαπωνικής οικονομίας»

Με τη διαπίστωση ότι μετά τον ισχυρότατο σεισμό της 11ης Μαρτίου "η ιαπωνική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλη αβεβαιότητα", το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε σήμερα την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξής της για φέτος, "αφού ο σεισμός κατέστρεψε υποδομές, παρέλυσε επιχειρήσεις και προκάλεσε πυρηνική κρίση".

Το ΔΝΤ
προέβλεψε ότι η ιαπωνική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, θα αναπτυχθεί το τρέχον έτος με ποσοστό 1,4% (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).

Στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ολόκληρες πόλεις πλημμύρισαν από το τσουνάμι, που ακολούθησε το σεισμό των 9 Ρίχτερ την 11η Μαρτίου, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε πάρα πολλά εργοστάσια, ανάμεσά τους και πυρηνικά, επιπλέον της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ενώ υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών, σημειώνει το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ παραθέτει έναν απολογισμό 28 χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων, ενώ εκτιμά ότι οι υλικές ζημιές φθάνουν τα 25 χιλιάδες δισεκατομμύρια γεν (περίπου 204 δισ. ευρώ). "Προέχει η μετασεισμική ανασυγκρότηση της Ιαπωνίας", τονίζει.

Το ΔΝΤ προβλέπει "συνολικό κόστος από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου δύο φορές μεγαλύτερο από το κόστος του σεισμού του Κόμπε το 1995, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία μείωση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας κατά τρείς, έως πέντε, εκατοστιαίες μονάδες".

"Από τον ίδιο σεισμό, η πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Tokyo Electric Power (Tepco), 250 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο, καταστράφηκε σε μεγάλη έκταση, προκαλώντας διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον, απομάκρυνση του πληθυσμού σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από τη μονάδα, απαγόρευση πώλησης νωπών τροφίμων (σπανάκι, λαχανικά, ψάρια), που προέρχονται από κοντινή με τη μονάδα απόσταση", αναφέρει σχετικά το ΔΝΤ.

"Αναμένεται το Τόκιο, η πρωτεύουσα των 35 εκατομμυρίων, ο οικονομικός 'πνεύμονας' της Ιαπωνίας, να ηλεκτροδοτείται με 'δελτίο' για ένα υπολογίσιμο χρονικό διάστημα στο άμεσο μέλλον", εκτιμά εξάλλου το ΔΝΤ.

"Οι φετινές επιδόσεις της ιαπωνικής οικονομίας θα είναι τόσο περισσότερο πτωχές, που πέρυσι η ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ ήταν σχεδόν 4%", εκτιμά εν κατακλείδι το ΔΝΤ. Προσθέτει ότι το Τόκιο θα πρέπει, εν καιρώ, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα από "το συνολικό εξωτερικό χρέος (της Ιαπωνίας), που φθάνει στο 200% του ΑΕΠ".
Keywords
Τυχαία Θέματα