«Αργοναύτης 2014» στην κυπριακή ΑΟΖ

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος μετέχουν σε στρατιωτική άσκηση που γίνεται εντός των ορίων της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και εντός του FIR Λευκωσίας.

Πρόκειται για την προγραμματισμένη πολυεθνική - πολιτικοστρατιωτική άσκηση συνεργασίας (CIMIC) με την κωδική ονομασία «Αργοναύτης 2014». Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στην στρατιωτική συμφωνία που έχουν υπογράψει Κύπρος, Ελλάδα

κα Ισραήλ.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει δοκιμή του σχεδίου αντιμετώπισης σοβαρής κρίσης στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στην άσκηση Έρευνας - Διάσωσης στρατιωτικού προσωπικού αλλά και πολιτών, καθώς και στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
Θα δοκιμασθούν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΕΣΤΙΑ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, π.χ. Συρία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Λιβύη, Αίγυπτος, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (SAR) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το σενάριο θα καλύψει, επίσης, όλες τις ασύμμετρες απειλές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

Η τελική φάση της άσκησης, θα διεξαχθεί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα