Έκθεση με γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές στον "Ελληνικό Κόσμο"

Παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές, κεντημένες στο χέρι με υπέροχα χρώματα και υφάσματα, στον αριθμό σαράντα, φιλοξενούνται στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ), στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Θέμα της έκθεσης με τίτλο «Αχνάρια μεγαλοπρέπειας- Μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς», είναι η εξέλιξη του γυναικείου ενδύματος από τον 18ο αιώνα έως τις

αρχές του 20ού αιώνα.

Αφετηρία της έκθεσης αποτελούν δύο τύποι ενδυμάτων: το φόρεμα της Κάσου - Καρπάθου και το πολύπτυχο ριχτό φόρεμα της Κρήτης, που φαίνεται πως διαμορφώθηκε, κυρίως, στην Ιταλία, στους χρόνους της Αναγέννησης. Τα ενδύματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για τις φορεσιές του αιγαιοπελαγίτικου χώρου.

Περίοπτη θέση στην έκθεση έχουν τα «πουκάμισα», που εισάγουν στη «δαλματική», ένδυμα που αποτέλεσε τη βάση των υπόλοιπων ελληνικών ενδυμάτων. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται φορεσιές της Σκοπέλου, της Κύμης, του Τρίκερι, της Σκύρου, της Αστυπάλαιας, των Ψαρών και των Σπετσών και, παράλληλα, ενδυματολογικά σύνολα από το Καστελλόριζο, την Κάρπαθο, τον Γιδά, το Σουφλί και το Στεφανοβίκι.

Ανάμεσα στα εκθέματα, ξεχωρίζουν το πλούσια κεντημένο κουστούμι από την Αστυπάλαια, το ένδυμα από το Στεφανοβίκι της Θεσσαλίας που χαρακτηρίζεται από τον εκπληκτικό συνδυασμό υφασμάτων, χρωμάτων και κοσμημάτων, το πολυτελές και χρυσοποίκιλτο φόρεμα από τα Γιάννενα και υπέροχα κοστούμια από την Κύμη Ευβοίας και τα Ψαρά, που εκτίθενται σπάνια.

Τέλος, σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης, παρουσιάζονται οι φορεσιές της Αυλής. Πρόκειται για τις ενδυμασίες, που εισήγαγαν η βασίλισσα Αμαλία (1837) και, στη συνέχεια, η βασίλισσα Όλγα (1867), οι οποίες επηρέασαν τις αστικές, αλλά και τις αγροτικές ενδυμασίες στον ελλαδικό χώρο.

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 - Ταύρος, τηλ.: 212 2540000.

Keywords
Τυχαία Θέματα