Απρόσεκτοι οι Αμερικανοί ομοφυλόφιλοι

Το ποσοστό των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες χωρίς να λαμβάνουν προφυλάξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 20% από το 2005 μέχρι το 2011, προκαλώντας νέες ανησυχίες για τη μετάδοση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με ομοσπονδιακή έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Center for Disease Prevention and Control) που δόθηκε στη δημοσιότητα,.

Το 57% των ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με ομοφύλους ανέφερε ότι δεν έλαβε προστατευτικά μέτρα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, γεγονός που σημαίνει αύξηση από το 48% που είχε καταγραφεί το 2005.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 9.000 άνδρες, βάσει συνεντεύξεων ή τεστ για τον εντοπισμό του ιού HIV.

"Η αύξηση μάς ανησυχεί", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Γκαμπριέλα Πας-Μπέιλι.

Περί τις 50.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ μολύνονται από τον ιό HIV ετησίως. Ο αριθμός είχε παραμείνει σταθερός τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Πας-Μπέιλι.

Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες εκπροσωπούν το 65% των ατόμων που μολύνονται με τον ιό κάθε χρόνο, αν και αντιπροσωπεύουν μόνο του 2% του συνολικού πληθυσμού.

Η αιτία της αύξησης του ποσοστού των σεξουαλικών σχέσεων χωρίς προφυλάξεις δεν είναι σαφής, ωστόσο είναι πιθανόν ότι όλο και περισσότεροι άνδρες έχουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφυλάξεις με συντρόφους που πιστεύουν ότι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τους ίδιους ως προς την έκθεσή τους στον HIV, θεωρώντας ότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό.

Ωστόσο, το Κέντρο προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να αποτελεί επικίνδυνη στρατηγική.

Ανδρες φορείς του HIV "μπορεί να μην γνωρίζουν ή να μην αποκαλύπτουν ότι έχουν μολυνθεί και η αντίληψη που έχουν οι άνδρες για την έκθεση των σεξουαλικών τους συντρόφων στον ιό να είναι εσφαλμένη", αναφέρεται στην έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τονίζοντας την ανάγκη για την αύξηση των τεστ , η έκθεση διαπιστώνει ότι άνδρες που δεν γνωρίζουν εάν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό HIV είναι πολύ περισσότερο πιθανόν να έχουν πρωκτικό σεξ με άλλους άνδρες, από ό,τι εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε τεστ για την ανίχνευση του ιού.

"Πιστεύουμε ότι το τεστ είναι το μεγαλύτερό μας όπλο. Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνδρες υποβάλλονται σε τεστ και γνωρίζουν εάν είναι εκτεθειμένοι ή όχι στον ιό είναι πιθανότερο να αλλάξουν την σεξουαλική τους συμπεριφορά", σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά ετήσιο τεστ για την ανίχνευση του HIV στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 67% των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες δήλωσαν ότι έχουν κάνει την εξέταση τον τελευταίο χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα