Τρεις …τρύπες φοβάται ο Σαμαράς σε Περιφέρειες και Δήμους

Πέντε μόλις 24ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και ο Αντώνης Σαμαράς μοιάζει να δίνει τον... υπέρ πάντων αγώνα για τη βελτίωση της δυναμικής των γαλάζιων υποψηφίων, ειδικά στις κρίσιμες περιφέρειες.

Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί αύριο, Τετάρτη, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Κουμουτσάκου ενώ την επομένη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την προεκλογική

συγκέντρωση – στήριξη των Γιάννη Ιωαννίδη και Σταύρου Καλαφάτη. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες ενδέχεται να μην είναι επαρκείς.

Ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο διαμορφώνεται μία νέα γραμμή διαχείρισης του αποτελέσματος, σύμφωνα και με τα δημοσκοπικά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους. Και αυτή είναι ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών, που θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση και ενόψει των ευρωεκλογών, θα πρέπει να κριθεί με βάση όλον τον χάρτη της επικράτειας και όχι μόνον συγκεκριμένες περιοχές.

Αν και το Μαξίμου προεξοφλεί ότι θα διεκδικήσει – κερδίσει τουλάχιστον 7 περιφέρειες, με το ΠΑΣΟΚ να κρατά την πλειοψηφία των υπολοίπων και τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει μάχη για μία ή δύο (σ.σ. χωρίς να αποκλείεται και η... καμία), ο κίνδυνος δυσμενών εκλογικών εντυπώσεων από συγκεκριμένες εκλογικές μάχες είναι σημαντικός. Αφορά, δε, περιοχές κρίσιμες για τις εντυπώσεις.

Αττική

Στη μεγαλύτερη εκλογική Περιφέρεια της χώρας, την Αττική, ο υποψήφιος του κόμματος κ. Γ. Κουμουτσάκος καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες να σπάσει το δίδυμο Σγουρού – Δούρου και να περάσει στο δεύτερο γύρο. Με μία εκστρατεία χαμηλών τόνων, αντίστοιχη του προφίλ ενός διπλωμάτη – ευρωβουλευτή αλλά αναντίστοιχη των συνθηκών στην Αττική, με λίγο χρόνο στη διάθεσή του καθώς μπήκε στη μάχη πολύ αργά και κυρίως χωρίς στήριξη από πολλά κομματικά στελέχη, ο κ. Κουμουτσάκος εμφανίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε ποσοστά που δεν του επιτρέπουν να ελπίζει παρά σε ένα θαύμα.

Αθήνα

Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος προηγείται βραχεία κεφαλή του Γ. Σακελλαρίδη στην κούρσα για τη δεύτερη θέση πίσω από τον Γ. Καμίνη. Η, κόντρα στο προφίλ του, επιλογή να σκληρύνει τον πολιτικό του λόγο με δόσεις από δεξιά ρητορεία φαίνεται να αποδίδει, ωστόσο η αγωνία παραμένει και δεν αφορά μόνον στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει, ειδικά με τις αμφιβολίες που γεννά η άρνηση πολλών να απαντήσουν στις δημοσκοπήσεις, ότι ο κ. Σακελλαρίδης θα επιταχύνει στην τελική ευθεία και θα τερματίσει εκείνος δεύτερος. Παράλληλα, η δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα βοά από σενάρια που θέλουν τον Ηλία Κασιδιάρη να καταγράφει υψηλά ποσοστά ενώ εκτιμάται ότι υπάρχει και αποκρυπτόμενη ψήφος υπέρ της Χρυσής Αυγής. Προς τούτο και ο κ. Σπηλιωτόπουλος όλο το τελευταίο διάστημα επιμένει μονότονα ότι η υποψηφιότητα Κακλαμάνη λειτουργεί εν τέλει υπέρ του Καμίνη και ζητά από τους γαλάζιους της... άλλης πλευράς να τον ψηφίσουν.

Είναι προφανές ότι ο πιθανός αποκλεισμός του κ. Κουμουτσάκου σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη ήττα, στο νήμα, του κ. Σπηλιωτόπουλου θα αποτελεί βαρύ πλήγμα για το κυβερνόν κόμμα, έστω κι αν οι δύο περιοχές καταλήξουν, τελικά, στα χέρια των στελεχών που είχε προτείνει, ήδη από το 2010, το ΠΑΣΟΚ

Πειραιάς

Μοιάζει να είναι το «κάστρο» που θα αντέξει καθώς ο κ. Β. Μιχαλολιάκος εξακολουθεί να προηγείται του κ. Γιάννη Μώραλη ενώ η ένταση μεταξύ του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα και του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου για υπόγεια στήριξη του δεύτερου, με δαπάνες του Υπουργείου, στον Γ. Μώραλη δημιουργεί συνθήκες επικράτησης του Μιχαλολιάκου και στο Β' γύρο. Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν στο Μαξίμου.

Μακεδονία – Θεσσαλονίκη

Η επιλογή του κ. Σαμαρά στο πρόσωπο του Γιάννη Ιωαννίδη ως υποψήφιου Περιφερειάρχη δεν αποδίδει, τουλάχιστον όσο θα ήθελαν τα στελέχη του κόμματος. Ο «κόουτς» δεν τραβά ώστε να κερδίσει την πρώτη θέση, και τις εντυπώσεις, από το νυν Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος – άπαντες εκτιμούν πώς – θα είναι εκ νέου Περιφερειάρχης. «Μικρό το κακό», ισχυρίζονται κάποιοι καθώς ο κ. Τζιτζικώστας αποτελεί σάρκα από τη σάρκα του κόμματος και παραμένει κομματικό μέλος. Ωστόσο, το πλήγμα θα είναι σημαντικό κυρίως σε επίπεδο εσωκομματικής απόδοσης ευθυνών, την επομένη της κάλπης.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πάλι, αυτό που στερεί την εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη από τον πρώτο γύρο είναι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων και άρα η πολυδιάσπαση της ψήφου την πρώτη Κυριακή. Η επιλογή Καλαφάτη ήταν η καλύτερη ίσως δυνατή αλλά ήρθε πολύ αργά και σε έναν Δήμο όπου ο νυν Δήμαρχος είχε ήδη ισχυρούς δεσμούς και διεισδυτικότητα στο σύνολο του εκλογικού σώματος και προφανώς στο μετριοπαθές, κεντροδεξιό ακροατήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα