Απάντηση Πόποσκι για το μνημόνιο κατανόησης

Με αναφορές στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (για την υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας) απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, στην πρόταση, της 3ης Οκτωβρίου 2012, του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τα Σκόπια για υπογραφή Μνημονίου

Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ.Πόποσκι, στην απαντητική του επιστολή, εκφράζει αρχικά τις ευχαριστίεςτου προς τον κ.Αβραμόπουλο για την επιστολή της 3ης Οκτωβρίου, και προσθέτει:

«Θεωρούμε ότι η κίνησή σας να προτείνετε Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί απάντηση στις προταθείσες πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά. Ως παράδειγμα, θα ανέφερα την επιστολή της 31ης Ιουλίου 2012 από τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία παρουσιάσαμε μια σειρά προτάσεων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του επιπέδου της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας. Πιστεύω ότι κοινός μας στόχος πρέπει να είναι ηβελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η ανάδειξη των κοινώναξιών και οραμάτων για το μέλλον».

Ο κ.Πόποσκι αναφέρει ότι «πρέπει να υπογραμμιστεί πως το προτεινόμενο σχέδιο Μνημονίου Κατανόησηςεπαναβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό ορισμένες από τις βασικές αρχές της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, οι δεσμεύσεις της οποίας εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές και περιλαμβάνουν το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων, το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής κυριαρχίας, την αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας, τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της συνεργασίας σε πολλούς σημαντικούς τομείς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημειώνει ακόμη ότι οι αρχές αυτές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της συνταγματικής τάξης και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

«Επιπλέον, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευσή μας για την τήρηση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει σχετικά. Ελπίζω ότι το προτεινόμενο Μνημόνιο Κατανόησης συνεπάγεται την ετοιμότητά σας να εκπληρώσετε κι εσείς πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας» προσθέτει.

Ο κ.Πόποσκι αναφέρει,επίσης, ότι συμφωνεί απολύτως με την εκτίμηση πως η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα έχουν καθήκον να συνεχίσουν τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και προσθέτει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσεγγίσουν τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και εποικοδομητικό τρόπο, σεβόμενες παράλληλα τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

«Πιστεύω ότι σε αυτό το πνεύμα μπορούμε να βρούμε λύση στη διαφορά για το όνομα, όπως άλλωστε σημειώνεται και στην απόφαση 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση αυτή, καθώς και η απόφαση 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ενδιάμεση

Keywords
Τυχαία Θέματα