Αντίθετη στους ισραηλινούς εποικισμούς η ΕΕ

H Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφές σήμερα ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο να επιβληθεί οποιαδήποτε «κύρωση» σε βάρος του Τελ Αβίβ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι διέψευσε την ύπαρξη ενός προπαρασκευαστικού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ, που δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

«Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο»
τόνισε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είδα ένα άρθρο στην Χααρέτζ που προφανώς αναφερόταν σε ένα εσωτερικό έγγραφο εργασίας και ζητούσε από τα κράτη μέλη πριν από αρκετό καιρό (...) (να ανταποκριθούν) σε μία υπόθεση (εργασίας) τεχνικής φύσεως», εξήγησε η Μογκερίνι.

«Οι συζητήσεις μας σήμερα επικεντρώθηκαν στο πώς θα δεσμευτούμε με θετικό τρόπο μαζί με το Ισραήλ και με τους Παλαιστινίους προκειμένου να ξεκινήσει ξανά η ειρηνευτική διαδικασία, όχι στο ενδεχόμενο να επιβάλουμε κυρώσεις ή να απομονώσουμε οποιοδήποτε» επέμεινε η ίδια.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε με αφορμή τη μηνιαία συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι «η ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στην πρόσφατη απαλλοτρίωση εδαφών που βρίσκονται κοντά στη Βηθλεέμ, στα νέα σχέδια οικοδόμησης» και στην «συνέχιση των κατεδαφίσεων, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων και έργων που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ».

«Η ΕΕ καλεί το Ισραήλ να επανεξετάσει τις αποφάσεις του, που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν άμεσα τη λύση που βασίζεται στη συνύπαρξη δύο Κρατών» σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών.

Υπενθυμίζοντας ότι αυτοί οι εποικισμοί είναι «παράνομοι» η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της «παραμένουν προσηλωμένες στην αποτελεσματική εφαρμογή (...) της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των διμερών συμφωνιών που υφίστανται και εφαρμόζονται στην οικοδόμηση εποικισμών».

Η ΕΕ «παραμένει έτοιμη να λάβει νέα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τη βιωσιμότητα της λύσης που θα βασίζεται στη συνύπαρξη των δύο Κρατών» προσθέτουν οι υπουργοί.

Επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή εάν δεν επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις βλέπει ο ΟΗΕ

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η βία στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη πιθανόν θα επιδεινωθεί ελλείψει της επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών συντόμως.

«Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική», επισήμανε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Γενς Τόιμπεργκ-Φράντσεν ενώπιον των εκπροσώπων των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στη Μέση Ανατολή.

«Χωρίς μία πραγματική δέσμευση εκ μέρους όλων των πλευρών και μία βελτίωση της καθημερινότητας των Παλαιστινίων, πρέπει να αναμένουμε μία νέα επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και μία εξάπλωση των επεισοδίων βίας» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Τόιμπεργκ-Φράντσεν έκανε λόγο για «κάποιες ενδείξεις βελτίωσης» στο επίπεδο της ανοικοδόμησης όμως «το κλίμα στη Γάζα παραμένει εκρηκτικό και επικίνδυνο».

Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει τη διέλευση 800 φορτηγών που μεταφέρουν υλικά για την ανοικοδόμηση της Γάζας, έναντι 350 μέχρι σήμερα, ωστόσο υλικά και εξοπλισμός αξίας 62 εκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμοποιηθούν στα σχέδια οικοδόμησης του ΟΗΕ δεν έχουν προς το παρόν λάβει το πράσινο φως των ισραηλινών αρχών.

«Η πραγματικότητα που υφίσταται εδώ και 50 ημέρες κατοχής και η απουσία προόδου προς τη λύση των δύο Κρατών θα έχουν ως αποτέλεσμα το επόμενο κύμα βίας να μην αργήσει να ξεσπάσει» τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα