Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής

Στην τελική ευθεία, για τις δύο κρίσιμες συνόδους των Βρυξελλών στις οποίες Ελλάδα και θεσμοί θα αναζητήσουν τη χρυσή τομή και την λύση στο 5μηνο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της Δευτέρας έχει ήδη οριστεί, με το eurogroup να ξεκινά στις μία και μισή μετά το μεσημέρι και τη σύνοδο κορυφής, με τη συμμετοχή των κκ Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντράγκι, να παίρνει τη σκυτάλη στις 8 το βράδυ. Η νύχτα αναμένεται μακριά και δύσκολη, καθώς δεν αποκλείεται και δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup, τα ξημερώματα της Τρίτης, εάν υπάρξει θετική εξέλιξη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγώ.

Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η 5ωρη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οριστικοποιήθηκαν οι ελληνικές προτάσεις που οδηγούν, σε οριστική λύση και όχι μετάθεση του προβλήματος. Ο Πρωθυπουργός, ενημέρωσε τα στελέχη της κυβέρνησης του και για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους κκ Γιουνκέρ, Μέρκελ και Ολάντ.

Αργότερα απόψε ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Βελγική πρωτεύουσα. Εκεί βρίσκονται από χθες ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παπάς και ο συντονιστής των διαπραγματεύσεων, Αν. Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρωθυπουργός, το πρωί της Κυριακής πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, μίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος και ενημέρωσε και το κυβερνητικό συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πηγέςτων Βρυξελλών αναφέρουν ότι χθες τοβράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνίατου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο τηςΚομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Στην τελική ευθεία ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου θα εξεταστούν οι νέες προτάσεις της Ελληνικής πλευράς για να ακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ξεκινήσει στις 13:30 Ελλάδος, δηλαδή δυόμισι ώρες νωρίτερα, από το συνηθισμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα