Αντεπίθεση Αχμαντινετζάντ

Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε σήμερα ότι θα θέσει στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ το θέμα του αποκλεισμού στενού συνεργάτη του από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος απέρριψε χθες Τρίτη τα επίσημα αιτήματα του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και ενός στενού συνεργάτη του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

για την συμμετοχή τους στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην χώρα στις 14 Ιουνίου.

Ο Ραφσαντζανί και ο Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαϊέ αποκλείστηκαν από το Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε κατάλογο οκτώ υποψηφίων που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών αργά χθες το βράδυ. Πριν από λίγο, έγινε γνωστό, πάντως, ότι ο Ραφσαντζανί δεν θα επιδιώξει την ανατροπή της απόφασης του Συμβουλίου.

"Κατά την γνώμη μου δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον Ανώτατο Ηγέτη (Χαμενεΐ) και θα επιμείνω σε αυτό το θέμα μέχρι την τελευταία στιγμή. Αισιοδοξώ ότι το πρόβλημα θα λυθεί", δήλωσε σήμερα αναφερόμενος στον Μασαϊέ ο ιρανός πρόεδρος, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν σε αυτούς τους δύο πολιτικούς που έχουν διχάσει την ανώτατη θρησκευτική ηγεσία της χώρας να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές διασφαλίζοντας ουσιαστικά έτσι την συμμετοχή σκληροπυρηνικών υποψηφίων, πιστών στον Χαμενεΐ.

Μεταξύ τους περιλαμβάνεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο δήμαρχος της Τεχεράνης Μπαγκχέρ Καλιμπάφ και ο Σαΐντ Τζαλίλι, βασικός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ όπως σχολιάζει το Ρόιτερς δεν υπάρχει κάποιο φαβορί για την προεδρία.

Όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι θα περιθωριοποιήσει ακόμα περισσότερο τις μετριοπαθείς και τις αντιπολιτευόμενες φωνές στη χώρα. Από την άλλη πλευρά, η διαμάχη μεταξύ του προέδρου Αχμαντινετζάντ και της θεοκρατικής ελίτ μάλλον θα τερματιστεί υπέρ της ελίτ.

Ο μετριοπαθής Ραφσαντζανί είναι πρώην συνεργάτης του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολάχ Χομεϊνί και πρώην πρόεδρος του Ιράν και ανήκει στο στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών. Η επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή με την κατάθεση υποψηφιότητας για τις εκλογές, κυριολεκτικά στη λήξη της προθεσμίας, αναπτέρωσε τις ελπίδες μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών στοιχείων.

Είχε επικρίνει σφοδρά την καταστολή των διαδηλώσεων το 2009, ενώ δύο παιδιά του, η κόρη του Φαεζέχ και ο γιος του Μαχντί είχαν δικαστικές περιπέτειες και φυλακίσεις για τον φερόμενο ρόλο τους σε αυτές.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα συσπείρωσε και αντιπάλους του Ραφσαντζανί που υποστηρίζουν ότι δεν έχει δυνάμεις-είναι 78 ετών-για να αντεπεξέλθει στα προεδρικά καθήκοντα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα