Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στον ΕΔΟΕΑΠ

Το βιβλίο, η γνώση κι ο πολιτισμός είναι η αφορμή για ένα ραντεβού στον κήπο του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, όπου μετακόμισε η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για την κινητή Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία «ταξιδεύει» από πλατεία σε πλατεία, εντός κι εκτός Αθηνών.

Σχεδιαστές της είναι δύο νέοι άνθρωποι, οι αρχιτέκτονες Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριος Αμπατζής. Την έφτιαξαν για να είναι δημόσια,
ανοιχτή, ελεύθερη, ανταλλακτική, ενεργειακά αυτόνομη, ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες αλλά και στην αυτοδιαχείριση. Την «βάφτισαν» μάλιστα με το σύνθημα: «swap it - αντάλλαξέ το».

Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε στο κέντρο της Κηφισιάς, τον Ιούνιο του 2012 και η δεύτερη έξω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, τον περασμένο Νοέμβριο.

ΕΔΟΕΑΠ, κεντρικό κτίριο Σισίνη 18 & Ηριδανού
Ώρες λειτουργίας: 08.00 - 20.00
Ελεύθερη λειτουργία και ανταλλαγή

Θεματολογία στα βιβλία που φιλοξενεί η υπαίθρια βιβλιοθήκη δεν υπάρχει. Πηγαίνετε ό,τι και όσα βιβλία θέλετε και φεύγετε με όσα βιβλία θέλετε.
Υπεύθυνοι για τη συντήρηση της βιβλιοθήκης και για την ανανέωση του περιεχομένου της είναι αποκλειστικά και μόνο οι επισκέπτες της, οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσφέρει τη μέγιστη εξοικονόμηση χώρου. Με το σύνθημα «τον πρώτο λόγο έχει το βιβλίο», οι δημιουργοί της θέλησαν να φτιάξουν ένα «έπιπλο» που θα προβάλλει τα αντικείμενα που φιλοξενεί και δεν θα τα επισκιάζει. Ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα, τοποθετημένο στην οροφή της, καθιστά τη βιβλιοθήκη ενεργειακά αυτόνομη και επιτρέπει ικανοποιητικό φωτισμό για την επιλογή βιβλίων και για διάβασμα ακόμα και κατά τις νυχτερινές ώρες. Ένα μικρό αυτοκόλλητο «swap it - αντάλλαξέ το», το οποίο τοποθετεί ο επισκέπτης στη ράχη των βιβλίων που αφήνει, προσφέρει το «στίγμα», ώστε το βιβλίο να αναγνωρίζεται, όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσει.

Φιλοδοξία των δημιουργών της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι να τη δουν να ταξιδεύει και να λειτουργεί στην περιφέρεια, σε πόλεις, χωριά και νησιά της Ελλάδας, μέσα σε πάρκα, πλατείες, γειτονιές, σε χώρους όπου μπορεί να είναι ελεύθερα προσβάσιμη 24 ώρες το 24ωρο, αυτοδιαχειριζόμενη και αυτόνομη.
Keywords
Τυχαία Θέματα