Ανταλλακτική οικονομία

Επειδή «η φτώχεια θέλει καλοπέραση» και επειδή η γενιά των 700 ευρώ τείνει να γίνει γενιά των …500, φρέσκιες ιδέες από νέους πολίτες µας, ήλθαν για να δώσουν ένα νέο νόηµα στην έννοια της ανταλλακτικής οικονοµίας. Το 2012, η ανταλλαγή αγαθών έχει πάρει το όνοµα swishing (σγουίσινγκ). Τι σηµαίνει όµως αυτό που ηχητικά στους αγγλοµαθείς θυµίζει κάτι µεταξύ… ευχολογίου και ψαρέµατος; Δούναι και λαβείν µετά µουσικής

Swishing, ή swap not shop όπως αλλιώς λέγεται περιφραστικά, ονοµάζεται η
ανταλλαγή αντικειµένων όπως ενδύµατα, υποδήµατα ή άλλα αξεσουάρ µεταξύ φίλων ή γνωστών. Οι συγκεντρώσεις για τις ανταλλαγές είναι ένα πραγµατικό event, που συνοδεύεται από µουσική, πάρτι και πολύ κέφι. Οι συµµετέχοντες πρέπει να φέρουν µαζί τους τουλάχιστον ένα αντικείµενο προς ανταλλαγή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα µετά να επιλέξουν ελεύθερα κάποιο άλλο αντικείµενο που τους ενδιαφέρει και φυσικά διατίθεται από κάποιον άλλο «συνάδελφό» τους. Η χρηµατική αξία δεν παίζει κανέναν ρόλο σε αυτές τις συναλλαγές και όσοι συµµετέχουν δεν ανταλλάζουν απαραιτήτως τα αντικείµενά τους µε άλλα ίσης αξίας.

Ουσιαστικά, το swishing είναι η σύγχρονη εφαρµογή της ανταλλακτικής οικονοµίας στην πράξη και κατά βάση πρόκειται για µια µορφή ανακύκλωσης. Συνιστά µια διαδικασία µε οικολογική συνείδηση, κατά την οποία κάποιος µπορεί να ανανεώσει την γκαρνταρόµπα του χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, αδειάζοντας τις ντουλάπες του από ρούχα που πλέον δεν χρησιµοποιεί, δεν χρειάζεται και µπορεί να τα θέλει κάποιος άλλος. Τελευταία µάλιστα, το swishing έχει αρχίσει να γίνεται τόσο διαδεδοµένο ανά τον κόσµο, που σε αυτού του είδους τα παζάρια που αρχικά αφορούσαν κυρίως ρούχα, βρίσκει κανείς πλέον από βιβλία µέχρι και έπιπλα. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του Jess Cartner-Morley από το περιοδικό Marie Claire ότι «το swishing είναι η «τρέλα» που απλώνεται παντού και είναι ηθική, οικο-απίθανη, κοινωνική και διασκεδαστική. Καλώς ήρθατε στη µόδα του µέλλοντος».

Έλληνες swisher VS κρίσης

Τα swishing πάρτι ήλθαν και στην Ελλάδα εν µέσω κρίσης και έχουν κάνει την εµφάνισή τους σε αρκετές πόλεις. Στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλές σχετικές ιστοσελίδες, όπου µπορεί κανείς να ενηµερωθεί για το που και πότε γίνεται πάρτι και υπό ποιους όρους. Στην αντίστοιχη οµάδα του facebook, οι διοργανωτές αυτοσυστήνονται ως η Βιβιάνα, Θάλεια και Σάντρα «που οι δρόµοι τους συναντήθηκαν τυχαία και έτσι κατά τύχη έγινε και το πρώτο πάρτι ανταλλαγής ρούχων σε µια ταράτσα στα Πετράλωνα µε σαγκρία και µπισκότα κανέλλα.

Από τότε, πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια, η τριάδα µεγάλωσε και έγινε κανονική οµάδα, µε τον Κωσταπάνο, την Αθηνά, τη Μινού και όλους όσους αγαπάνε τα ρούχα». Με παιχνιδιάρικη διάθεση, συµπληρώνουν ότι αποστολή τους είναι να περνάνε καλά, να χαµογελάνε και να δώσουνε µια δεύτερη ευκαιρία στα ρούχα. Άλλωστε το σκουπίδι του ενός µπορεί να είναι ο θησαυρός του άλλου!

Για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του swishing και το πάρτι να είναι επιτυχηµένο υπά
Keywords
Τυχαία Θέματα