Άνοδος της επιχειρηματικής αισιοδοξίας στην Ευρώπη

Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων στην Ευρώπη έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας, σύμφωνα με την έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, μία τριμηνιαία παγκόσμια έρευνα που αφορά 2.580 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής: «Η αισιοδοξία των
επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο παρουσίασε μία άνοδο το τελευταίο τρίμηνο από το καθαρό 33% στο 45%. Η αισιοδοξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στη διάρκεια του τριμήνου, φτάνοντας στο 58%, ξεπερνώντας τα προ κρίσης επίπεδα. Την ίδια περίοδο, η αισιοδοξία στην Ευρωζώνη εμφάνισε σημαντική άνοδο από το 34% στο 54%, ενώ η Γερμανία εμφανίζεται ως η πιο αισιόδοξη οικονομία, βάσει της έρευνας IBR, με ποσοστό που αγγίζει το 92% (Q1=59%). Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά απαισιοδοξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με ποσοστό -38%, μετρημένο σε ποσοστά αισιοδοξίας). Οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, επέδειξαν, επίσης, σημαντικές βελτιώσεις ως προς τις προσδοκίες τους».

Ο Βασίλης Καζάς, διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα, σχολίασε: «Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε μία περίοδο δύσκολη για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους πολιτικούς, οι επιχειρήσεις φαίνεται να μην επηρεάζονται πλέον από την κατάσταση. Με δείγματα ισχυρής αύξησης των εσόδων και των προσδοκιών εσόδων, οι επιχειρήσεις προβλέπουν οι επόμενοι 12 μήνες να είναι ιδιαίτερα ισχυροί».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έρευνα, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. «Οι προσδοκίες εσόδων για τους επόμενους 12 μήνες έχουν μειωθεί κατά 24% από το πρώτο τρίμηνο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε μόνο κατά 6%. Σημαντική πτώση παρατηρήθηκε, επίσης, στις προσδοκίες απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 12% από το 1ο στο 2ο τρίμηνο, ενώ η αντίληψη των επιχειρήσεων σχετικά με την έλλειψη χρηματοδότησης επιδεινώθηκε, με το 62% των ελληνικών επιχειρήσεων να προβληματίζεται έντονα κατά το 2ο τρίμηνο (44%).

Φαίνεται πως υπάρχει μία αίσθηση μεταξύ των επιχειρηματιών πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αυξήσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, ενώ άλλες προβληματικές οικονομίες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, παρουσιάζουν ήδη σημάδια ανάκαμψης. Οι επιχειρηματίες πρέπει να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, για να διασφαλίσουν βιώσιμες λύσεις για οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά πιθανότητας να αναπτύξουν ή να λανσάρουν ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία (40% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων), σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Ευρώπη, όπου αυτή πιθανότητα παρουσιάζεται σημαντικά μικρότερη (30% και στις δύο περιοχές). Ένα συνολικό 63% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων δηλώνουν πως θα επέκτειναν την επιχείρησή τους είτε στο εξωτερικό είτε στην εγχώρια αγορά, ενώ μόνο το 7% από αυτούς θα προχωρούσε σε μία συγχώνευση ή εξαγορά άλλης επιχείρησης.

Η αισιοδοξία στην Ευρώπη στηρίζεται, κυρίως, στα εξαιρετικά επίπεδα προσδοκιών για τα έσοδα. Ένα καθαρό 52% των επιχειρήσεων αναμένει αύξηση μέσα στους 12 επόμενους μήνες, το υψηλότερο καταγεγραμμένο από το 2008. Η Γερμανία προηγείται με 91%, δίνοντας τη σκυτάλη στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, οι οποίες, επίσης, αναφέρουν αύξηση στις προσδοκίες εσόδων. Τα καλά νέα για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη είναι πως ένα καθαρό 70% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να τους προσφέρει μισθολογικές αυξήσεις κατά το επόμενο έτος, μία άνοδος 15 ποσοστιαίων μονάδων από το 2014», όπως επισημαίνεται στην έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΜΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα