Ανησυχία Κέρι για Λίβανο - Συρία

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα από τη Βηρυτό ότι το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Λίβανος, όπου δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος, είναι «βαθιά ανησυχητικό», ενώ αναφέρθηκε και στην κρίση στη γειτονική Συρία.

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με ένα πολιτικό κενό, καθώς οι βουλευτές δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την διαδογματική βία και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη εισροή σύρων μεταναστών.

Μετά την λήξη της θητείας του προέδρου Μισέλ Σουλεϊμάν

στις 25 Μαΐου, ο Λίβανος παραμένει χωρίς πρόεδρο καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες των πολιτικών της χώρας να επιλέξουν τον διάδοχό του έχουν αποβεί άκαρπες εξαιτίας των μακροχρόνιων διαφωνιών μεταξύ τους που ενισχύθηκαν από την ένταση στη Συρία.

Η προεδρία βάσει της συμφωνίας για την κατανομή της εξουσίας στον Λίβανο, ανήκει στην κοινότητα των χριστιανών μαρωνιτών, ενώ ο πρωθυπουργός είναι σουνίτης και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σιίτης.

Εξάλλου ο Κέρι χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη στη Συρία «ένα τεράστιο μηδενικό».

«Είναι ανούσιες γιατί δεν μπορείς να διοργανώσεις εκλογές όταν εκατομμύρια πολίτες σου δεν έχουν καν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, δεν έχουν την ικανότητα να αμφισβητήσουν τις εκλογές και δεν έχουν επιλογή», είπε ο αμερικανός υπουργός.

Ο Κέρι κάλεσε επίσης τη Ρωσία, το Ιράν και το λιβανέζικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που έχουν συνταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να εργαστούν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα