Ανακούφιση για τις θεατρικές επιχορηγήσεις

Με ανακούφιση και επιφύλαξη υποδέχτηκαν καλλιτέχνες και θεατρικές ομάδες την ανακοίνωση των θεατρικών επιχορηγήσεων από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τη σεζόν 2011-2012.

«Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι εγκρίθηκε το πρόγραμμα του ρεπερτορίου μας. Τα πράγματα ήταν πάντα δύσκολα στο θέατρο, δεν ήταν ποτέ ένας χώρος ευκολίας, αλλά κανείς δεν μας έβαλε να κάνουμε θέατρο με το ζόρι. Έχουμε επιλέξει

έναν δύσκολο δρόμο, οι επιχορηγήσεις είναι πάντα, βεβαίως, μία βοήθεια και ένας θεσμός που κρατάει αρκετά χρόνια, ωστόσο δεν είναι κάτι δεδομένο. Αισθάνομαι πάρα πολύ ευγνώμων που μπόρεσα όλα αυτά τα χρόνια να κάνω αυτά που έκανα και με τη βοήθεια του κράτους αλλά και με δικούς μας κόπους, και βάζοντας πολλές φορές και χρήματα από τη τσέπη μας, καταφέραμε να συντηρήσουμε έναν θεατρικό οργανισμό, όπως το Πορεία» ανέφερε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο Δημήτρης Τάρλοου, από τον θεατρικό οργανισμό Πορεία, ο οποίος επιχορηγήθηκε με 50.000 ευρώ.

«Σήμερα, η εποχή προστάζει να γίνουμε πιο εργατικοί, πιο εφευρετικοί. Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα ρεπερτορίου με 5 έργα, το οποίο εγκρίθηκε. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έκριναν πως είμαστε ικανοί να το υλοποιήσουμε. Το έχουμε εκτελέσει κατά τα 4/5 και απομένουν ακόμα δύο έργα- "Η Λήθη" και το "Medea Redux"- που θα γίνουν κανονικά για να ολοκληρώσουμε συνεπώς τον προγραμματισμό μας. Οι παραστάσεις μας είχαν αποδοχή και επιτυχία και είμαι πολύ ευχαριστημένος γι' αυτό» πρόσθεσε.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα των επιχορηγήσεων. Αδυνατώ να συντηρήσω οικονομικά τη δεύτερη σκηνή του θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας, η οποία έχει αναδείξει μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, γι' αυτό και θα την κλείσω από τον Σεπτέμβριο. Αυτή τη χρονιά ανεβάζει τρία έργα και δεν επιχορηγείται καθόλου. Το υπουργείο Πολιτισμού θα κλείσει και αυτό το θέατρο, όπως έχει κλείσει τόσα άλλα» επισήμανε ο Βασίλης Πουλαντζάς, του οποίου το θέατρο επιχορηγήθηκε μόνο για την παράσταση της «Φόνισσας» (30.000 ευρώ), που ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή.

Από την πλευρά τους, οι νέες θεατρικές ομάδες που επιχορηγούνται για πρώτη φορά «είδαν» τις επιχορηγήσεις ως «χείρα βοηθείας» σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ενίσχυση για τη δουλειά μας, γιατί ο τρόπος με τον οποίον εργάζονται και δημιουργούν οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα σήμερα και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι είναι εξαιρετικά δύσκολος: πάρα πολλοί μήνες πρόβας απλήρωτοι, μεγάλα ενοίκια σε χώρους, όλη την παραγωγή κάθε παράστασης στην ουσία την καλύπτουμε οι ίδιοι, οπότε για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές» είπε ο Σάββας Στρούμπος μιλώντας στο ΑΜΠΕ, από τη θεατρική ομάδα "Σημείο Μηδέν", που επιχορηγήθηκε με 25.000 ευρώ.

«Εύχομαι να δοθούν όντως αυτά τα χρήματα, γιατί ζούμε και σε μια χώρα που την επόμενη μέρα δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Η δική μας πολιτική βέβαια σε κάθε παραγωγή, είναι να γίνεται η παράσταση σε κάθε περίπτωση, ακόμα και χωρίς να έχουμε την κρατική

Keywords
Τυχαία Θέματα