«Αναγκαίες αλλαγές στη Βουλγαρία»

Τα πολιτικά γεγονότα και οι διαμαρτυρίες πολιτών στη Βουλγαρία δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη για αλλαγή, τόνισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ αναφερόμενη στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στη διάρκεια συνάντησης στη Σόφια με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Η κ. Ρέντινγκ εξέφρασε τη στήριξή της στους διαδηλωτές και τα αιτήματά τους για σταθερούς θεσμούς, ανεξάρτητη δικαιοσύνη

και μάχη κατά της διαφθοράς και κατέστησε σαφές ότι η δημοκρατία δεν οικοδομείται στην ολιγαρχία και ότι η Βουλγαρία πρέπει να εδραιώσει ένα σύγχρονο σύστημα.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ διαβεβαίωσε την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα συνεχίσει να αναζητά όλους τους πιθανούς τρόπους για την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης έναντι των ουσιαστικών θεμάτων που εγείρουν οι πολίτες, για διέξοδο από την πολιτική κρίση και για διευθέτηση του προβλήματος απουσίας διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο κ. Πλέβνελιεφ ενημέρωσε την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης και για την έκβαση της συνάντησης εργασίας που είχε πριν από μερικές εβδομάδες με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και με διανοούμενους και διακεκριμένες προσωπικότητες του δημόσιου βίου.

Η κ. Ρέντινγκ, η οποία πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στη Σόφια ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βουλγαρία με κάποια ανησυχία και τόνισε οι Βρυξέλλες σέβονται το δικαίωμα του κάθε κράτους - μέλους να επιλύει το ίδιο τις εσωτερικές του υποθέσεις, αλλά σημείωσε ότι ορισμένες καταστάσεις έχουν επίδραση στην ΕΕ ως ολότητα.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα τα πολιτικά κόμματα να καταβάλουν τις αναγκαίες προσπάθειες για την επίτευξη εθνικής συναίνεσης, να συνεργαστούν και να γίνουν μέρος της λύσης της πολιτικής κρίσης στη Βουλγαρία.

Η κ. Ρέντινγκ στη συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Δικαιοσύνης Ζινάιντα Ζλατάνοβα τόνισε ότι έχει βοηθήσει τα τελευταία χρόνια αρκετούς υπουργούς Δικαιοσύνης να οικοδομήσουν ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα.

Η Βουλγαρία, χρειάζεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη και στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχουν στο "Διάλογο με τους Πολίτες" για το μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται στη Στρατιωτική Λέσχη στη Σόφια.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιείται με αφορμή το "Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών". Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μέλη της Επιτροπής, ευρωβουλευτές και πολιτικοί των κρατών - μελών συζητούν με τους πολίτες και στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ για τις προσδοκίες τους όσον αφορα το μέλλον της Ευρώπης.

Περίπου 5.300 Βούλγαροι υπέγραψαν ψήφισμα μέσω της γνωστής ιστοσελίδας παγκόσμιας κινητοποίησης για θέματα που αφορούν τοπικές κοινωνίες, αλλά μπορούν να έχουν παγκόσμια συμπαράσταση.

Με το ψήφισμα οι χιλιάδες πολίτες της Βουλγαρίας που διαδηλώνουν εδώ και 40 μέρες κατά της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι ζητούν από την κ. Ρέντινγκ "να δράσει αποφασιστικά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και την ευημερία όλων των πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Βούλγαρων".

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι "η κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι δεν είναι αναγνωρισμένη απ' όλους εκείνους που επιθυμούν η Βουλγαρία να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας" και ότι έχει αποδειχθεί ότι "είναι στην υπηρεσία ειδικών συμφερόντων και φιλοδοξιών των ολιγαρχικών κύκλων και των εγκληματικών δομών".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα