Αμνηστία στη Μυανμάρ

Την αμνήστευση όλων των πολιτικών κρατουμένων που παραμένουν στις φυλακές της Βιρμανίας (Μιανμάρ) ανακοίνωσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση της χώρας, για να τηρήσει την δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρόεδρος Θέιν Σέιν για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνειδήσεως πριν από το τέλος του έτους.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι "ο πρόεδρος τήρησε την υπόσχεσή του προς τον λαό ότι δεν θα υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στο τέλος του 2013" εκδίδοντας δύο διατάγματα αμνηστίας.

Τα διατάγματα αφορούν

όσους έχουν καταδικασθεί για προδοσία, αυτονομιστική δράση, συμμετοχή σε παράνομες διαδηλώσεις και άλλα τέτοιου είδους αδικήματα που προβλέπονταν από τη δρακόντεια νομοθεσία του προηγούμενου καθεστώτος, καθώς και τους κατηγορούμενους που περιμένουν την εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περί τους 40 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στις βιρμανικές φυλακές. Από τη διάλυση της χούντας τον Μάρτιο του 2011, το καθεστώς έχει απελευθερώσει εκατοντάδες αντικαθεστωτικούς, μοναχούς, δημοσιογράφους και δικηγόρους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα