«Πέφτει» το αυστραλιανό δολάριο

Το αυστραλιανό δολάριο εντός του 2014 αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2008 σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Ήδη η αξία του αυστραλιανού νομίσματος από $ 1.06 που ήταν τον περασμένο Απρίλιο έναντι του αμερικανικού νομίσματος έχει πέσει στα 89 σεντ και οι προβλέψεις είναι ότι μέσα στο 2014 θα περιοριστεί στα 80 σεντς.

Η πτώση της αξίας του δολαρίου αναμένεται να τονώσει τις εξαγωγές αυστραλιανών προϊόντων και τον τουρισμό.

Θα οδηγήσει όμως σε αύξηση της τιμής των καυσίμων και σε ακριβότερα εισαγόμενα προϊόντα.

Επίσης θα πλήξει όσου σκοπεύουν να

κάνουν τουρισμό στο εξωτερικό.

Η αναμενόμενη πτώση της αξίας του αυστραλιανού νομίσματος θα έχει ξέχωρες επιπτώσεις στους ομογενείς που έχουν οικονομικές δοσοληψίες με την Ελλάδα.

Θα τους κοστίζει ακριβότερα το ταξίδι στην πατρίδα, τυχόν επενδύσεις τους εκεί (όπως αγορές ακινήτων) αλλά θα οδηγήσει και σε αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.

Στο μεταξύ με παρέμβασή ο υπουργός Οικονομίας της Αυστραλίας Ματίας Κόρμαν τόνισε ότι η ισοτιμία αυστραλιανού δολαρίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ισχυρίστηκε ότι προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη στην Αυστραλία πρέπει το αυστραλιανό νόμισμα να υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη βελγική εφημερίδα L' Echo, «η οικονομική ανάπτυξη στην Αυστραλία έχει χάσει τη δυναμική της εξαιτίας της πτώσης που παρουσιάζει η εμπορική δραστηριότητα. Στα πλαίσια μιας εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας το αυστραλιανό δολάριο πρέπει να υποτιμηθεί έναντι του USD προκειμένου η Αυστραλία να ανακάμψει σε όρους ανταγωνιστικότητας».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του Τόνι 'Αμποτ συγκεντρώνει όλες της τις προσπάθειες, προκειμένου να προσδώσει στην οικονομία εκ νέου αναπτυξιακή προοπτική, με πρώτο μέλημα της τον περιορισμό της φορολογίας των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα