Κρίσιμες διαβουλεύσεις με Κομισιόν και ΕΚΤ

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξερχόμενος των κεντρικών γραφείων της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα παρουσίασε τις θέσεις της. Πριν λίγο ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα

με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ακολουθεί συνάντηση του Α.Τσίπρα στο Συμβούλιο της ΕΕ, με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως παρουσίασε το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνήθεις τρόπους (cannot be business as usual). «Το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα», δήλωσε.

Ακόμη, δεν έχει διευκρινισθεί το εάν θα εκδοθεί ανακοίνωση της ΕΚΤ για την συνάντηση των κ.κ. Ντράγκι - Βαρουφάκη.

“Η Κομισόν θα προσπαθήσει μαζί με την Ελλάδα να ετοιμάσει μια πρόταση που να γίνει δεκτή από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Η συζήτηση αυτή ξεκινά σήμερα με την παρουσία των προτάσεων από τον Πρωθυπουργό και μετά πρέπει να καταστρωθεί το σχέδιο γρήγορα γιατί η κάλυψη της Ελλάδας από την ΕΚΤ είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη μιας ομπρέλας της Ε.Ε. πάνω από την Ελλάδα", τόνισε στην τρόικα του Αθήνα 984 ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το απόγευμα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο κ. Βαρουφάκης αύριο θα συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, το οποίο μαζί με την ΕΚΤ τηρούν σκληρή στάση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να είχε διαμηνύσει στον πρόεδρο της Κομισιόν, ενόψει της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, να μη δώσει στον Έλληνα πρωθυπουργό καμία υπόσχεση που να αφορά το ελληνικό χρέος. Την ίδια ώρα, την πρόταση Βαρουφάκη για ανταλλαγή χρέους απορρίπτει, σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ, ενώ αντιδρά και στη γέφυρα 10 δισ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια ως ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης μέσω της ιταλικής «La Repubblica», στέλνει μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει τα «παγωμένα» 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντάς τα ως «δικά μας χρήματα». Ωστόσο τα 1,9 δισ. αποτελούν μέρος της δόσης των 7,2 δισ ευρώ που είναι συνδεδεμένα με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα εξεταστεί η παράταση της έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

“Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν το κρυφτούλι, να χαλαρώσουν και να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους Έλληνες που πλέον αφήνουν πίσω τις μαξιμαλιστικές απόψεις των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης και μπαίνουν σε ουσιώδεις προτάσεις. Αλλιώς η Ελλάδα θα βρεθεί στο χάος”, αναφέρει ο αρθρογράφος των Financial Times, Τόμας Γουλφ. “Ο Βαρουφάκης ξεκίνησε το παζάρι -Η Ευρώπη οφείλει να τον ακούσει”, λέει η βρετανική Guardian.

Keywords
Τυχαία Θέματα