Ακύρωση του «Μαουτχάουζεν» στην αυστριακή Βουλή

Δημοσιεύματα της Πέμπτης στον αυστριακό Τύπο αναφέρονται στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, να ματαιώσει την εκτέλεση του μνημειώδους έργου "Μαουτχάουζεν" του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στην Τελετή Μνήμης στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, κατά την πρόσφατη επέτειο απελευθέρωσης του ομώνυμου ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, όπου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 122.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες, θανατώθηκαν από τους Ναζί.

Σε
εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντι Πρέσε" με τίτλο "Αντισημιτισμός: Αντιπαράθεση για τον Θεοδωράκη στη Βιέννη και την Αθήνα", αφού γίνεται αναφορά στο γεγονός, υπογραμμίζεται, ότι η πρόεδρος της Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, ζήτησε την αλλαγή του μουσικού προγράμματος της εκδήλωσης, έπειτα από παρέμβαση ενός εκπροσώπου της εβραϊκής κοινότητας στην Αυστρία.

    Επικαλούμενο τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου αυτού, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης κατηγορείται για αντισημιτισμό, παραθέτοντας μερικές δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει στο παρελθόν ο Έλληνας συνθέτης.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αλλαγή του μουσικού προγράμματος στη Βουλή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για "πρόκληση" και "προσβολή του ελληνικού λαού" και να καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση.

    Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κ. Πράμερ, στην οποία αυτή διατείνεται ότι αποφάσισε την αλλαγή του προγράμματος, ώστε να μην επισκιάσει την επέτειο αυτή η αντιπαράθεση, και μάλιστα χωρίς η ίδια "να είναι σε θέση να εξετάσει το περιεχόμενο αυτών των κατηγοριών και να πάρει κάποια θέση".

    Αναφορά γίνεται στην απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες ένα "μεγάλο ψέμα" και τονίζοντας ότι "εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ γνωρίζουν πόσο πολύ ο ίδιος αγαπά τη χώρα αυτή και τον λαό της και όχι μόνον μέσω του έργου του "Μαουτχάουζεν", που αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο φόρο τιμής στα θύματα των Εβραίων".

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης πως, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωράκης, "ο οποίος είχε αγωνιστεί τότε κατά της ναζιστικής κατοχικής δύναμης στην Ελλάδα", με τη φράση "η ρίζα του κακού" αναφερόταν στην "ατυχή πολιτική" του κράτους του Ισραήλ και των συμμάχων του, των ΗΠΑ.

    Στο ίδιο θέμα και με τίτλο "Αντιπαράθεση για την καντάτα Μαουτχάουζεν", αναφέρεται, δημοσιεύοντας σχετική είδηση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΡΑ και η εφημερίδα "Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν", που επικαλείται σχετικές ειδήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι μέλη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών (Σπίθα) συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έξω από την αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τη ματαίωση της εκτέλεσης της καντάτας και για τις κατηγορίες εναντίον του συνθέτη για αντισημιτισμό.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφασ
Keywords
Τυχαία Θέματα