Αίγυπτος: Πορεία διοργανώνει η αντιπολίτευση

Οργανώσεις και κόμματα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης προγραμματίζουν σήμερα μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στο προεδρικό μέγαρο καταγγέλλοντας τις «δικτατορικές» όπως χαρακτηρίζουν τις νέες εξουσίες του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και το σχέδιο Συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα σε 15 ημέρες.

Η αντιπολίτευση κάλεσε τους Αιγύπτιους να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα και το απόγευμα να κατευθυνθούν στο προεδρικό μέγαρο, σε προάστιο του Καΐρου, για τη διαδήλωση
αυτή που αποκαλούν «τελευταία προειδοποίηση».

Επτά φιλελεύθερα και αριστερά κόμματα, μεταξύ τους το «Σύνταγμα» του νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι θα μετάσχουν στην πορεία, καθώς και οργανώσεις όπως οι Νέοι της 6ης Απριλίου που είχαν προτρέψει στην εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.

Σύμφωνα με την Αμάνι ελ-Χάγιατ, την εκπρόσωπο του Αιγυπτιακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η διαδήλωση θα είναι «πλήρως ειρηνική». «Όλη η ευθύνη για την προστασία των διαδηλωτών ανήκει στον πρόεδρο Μόρσι και το υπουργείο Εσωτερικών», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων αναφέρει αντίθετα ότι ηγέτες της αντιπολίτευσης, μεταξύ τους οι Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι και Χαμντίν Σαμπάχι, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για οποιαδήποτε βιαιότητα.

Η Αίγυπτος βιώνει βαθιά πολιτική κρίση που διχάζει τη χώρα μετά το διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου μέσω του οποίου ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας, διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του.

Σήμερα ο πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο οποίος αποχώρησε από τη συντακτική επιτροπή, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το σχέδιο του Συντάγματος δεν περιέχει τις ελευθερίες που πρέπει να διασφαλίζεται τον 21ο αιώνα. «Το κείμενο του Συντάγματος πρέπει να κάνει ευκολότερη τη ζωή των Αιγυπτίων, όχι να απαιτεί δύσκολες ερμηνείες, ούτε να φοβίζει τον κόσμο. Είμαστε στον 21ο αιώνα».

«Η Αίγυπτος θα δεχτεί μια οργάνωση να επιβάλει το Σύνταγμά της;», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Ναφάα.

Και η δικαστική εξουσία στην οποία ο πρόεδρος Μόρσι απαγόρευσε να αμφισβητεί τις αποφάσεις του, είναι το ίδιο διχασμένη όπως η χώρα.

Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα να εξουσιοδοτήσει εισαγγελείς για να επιβλέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρά την έκκληση για μποϋκοτάζ που απηύθυναν αρκετοί δικαστές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Κάθε εκλογική διαδικασία διεξάγεται υπό δικαστική εποπτεία στην Αίγυπτο.

Η ένωση δικαστών, ένα επαγγελματικό συνδικάτο που εκπροσωπεί εισαγγελείς από όλη τη χώρα, είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι επρόκειτο να μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Μόρσι. Και το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο είχε συμφωνήσει μαζί με το ακυρωτικό δικαστήριο και άλλα δικαστήρια της χώρας σε μια επ' αόριστον απεργία κατά των «πιέσεων» που δέχονται από το στρατόπεδο των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αίγυπτος, Πορεία,aigyptos, poreia