Αιφνιδίως σε Μάλτα και Ιταλία προς αναζήτηση συμμάχων

Της Μαρίνας Μάνη

Ξαφνικό ταξίδι σε Βαλέτα και Ρώμη πραγματοποιεί σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση θα συναντηθεί διαδοχικά με τους ομολόγους του, της Μάλτας Joseph Muscat και της Ιταλίας Enrico Letta.

Ως σκοπός του ταξιδιού αναφέρεται η συνεργασία με τις δύο χώρες για το καυτό (για τον ευρωπαϊκό Νότο) πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που έγινε πιο επίκαιρη μετά τον αυξανόμενο αριθμό ναυαγίων –κυρίως του πολύνεκρου στ΄ ανοικτά της Μάλτας. Τον κ. Σαμαρά

άλλωστε θα συνοδεύουν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης.

Μεταξύ άλλων, θα επιχειρηθεί ο καλύτερος συντονισμός Ελλάδας-Ιταλίας ενόψει της προεδρίας της ΕΕ που θα ασκήσουν οι δύο χώρες, στο πρώτο και στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, αντίστοιχα.

Στην ουσία, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει μία «πρόβα προεδρίας», θέτοντας τους άξονες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης –και την αλλαγή του Δουβλίνου 2 που λειτουργεί επιβαρυντικά για τον Νότο.

Σε αναζήτηση συμμάχων

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ωστόσο δίνουν και μία άλλη διάσταση στο ταξίδι: την προσπάθειά του –λένε– να αναζητήσει συμμάχους «στη δύσκολη μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση με την τρόικα».

Επικαλούνται προς τούτο όχι μόνο τη θετική στάση που έχει επιδείξει μέχρι τώρα στο ελληνικό ζήτημα ο κ. Letta (εξαιτίας και του οξυμένου ιταλικού προβλήματος), αλλά και “την μεταστροφή του κ. Muscat ο οποίος από επικριτικός προς τη χώρα στην αρχή των μνημονίων εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός».

Το μεγάλο όπλο του κ. Σαμαρά, πέραν των “αριθμών”, είναι αυτό της πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα καθώς νέα μέτρα θα σημάνουν πτώση της κυβέρνησης και εκλογές.

Όσο για τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα του ταξιδιού, προκύπτει από την κατάληξη της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Μαξίμου: Ενημερώνει ότι η προγραμματισμένη για απόψε τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Σαμαρά (στην “Ανατροπή”) αναβάλλεται για μία εβδομάδα...

Keywords
Τυχαία Θέματα