Αγορά ελληνικών ομολόγων με προϋποθέσεις

Αυστηροί περιορισμοί της ΕΚΤ για την ένταξη χωρών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μόνο αν η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την εκάστοτε αξιολόγηση θα είναι δυνατή η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Μάριο Ντράγκι.Το συνολικό ύψος του προγράμματος φθάνει τα 1,1 τρισ. ευρώ και έχει ως στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό προς το επίπεδο του 2% και ταυτόχρονα να βοηθήσει την ανάπτυξη της καχεκτικής οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε, πάντως, ότι η ΕΚΤ με τη νομισματική πολιτική της μπορεί μόνο να δημιουργήσει τις βάσεις για την ανάπτυξη, αυξάνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών. Για να υπάρξει, πράγματι, η ανάπτυξη, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν επενδύσεις και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι, τόνισε, θέμα των κυβερνήσεων.

Οι αγορές ομολόγων θα αφορούν τους τίτλους με επενδυτική διαβάθμιση, ενώ για τα ελληνικά (και κυπριακά) ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση οι αγορές θα γίνονται, εφόσον οι χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα και εφόσον πληρούνται κάποια πρόσθετα κριτήρια. Οι αγορές ελληνικών τίτλων δεν μπορούν να αρχίσουν πριν από τον Ιούλιο, όπως είπε ο Ντράγκι. Και αυτό, επειδή η ΕΚΤ - που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα - δεν μπορεί να αγοράζει πάνω από το 33% των ομολόγων μίας χώρας και συνεπώς θα πρέπει να εξοφληθούν πρώτα τα ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι.

Ο κ. Ντράγκι παρέκαμψε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ ? κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας ? όσον αφορά στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αν και αναγκάσθηκε να δεχθεί τις αντιρρήσεις της Γερμανίας στον επιμερισμό του κινδύνου από τις αγορές κρατικών ομολόγων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Έτσι, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των ομολόγων κάθε χώρας θα έχει η αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζά της που θα τα αγοράζει, ενώ η ΕΚΤ (και συνεπώς όλες οι χώρες ? μέλη) θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο μόνο για το 8% των συνολικών αγορών ομολόγων. Επίσης, ο κίνδυνος θα επιμερίζεται σε όλες τις χώρες για τις αγορές ομολόγων ευρωπαϊκών θεσμών (όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ), οι οποίες αντιστοιχούν στο 12% του συνολικού προγράμματος, οπότε η διάχυση του κινδύνου θα αφορά στο 20% των συνολικών αγορών (περίπου 220 δις. ευρώ). Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε, πάντως, ότι οι αγορές των ομολόγων θα αποφασίζονται κεντρικά από τη Φρανκφούρτη και συνεπώς δεν τίθεται θέμα παράκαμψης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Η ευρωπαϊκή ευφορία που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέρασε και στους αμερικανικούς δείκτες, με τον Dow Jones να έχει ενισχυθεί κατά 1,48% και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να σημειώνει κέρδη 1,78%.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις το πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει όρια πρόσβασης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που αποκλείουν την Ελλάδα τουλάχιστον για έξι μήνες, αυξάνοντας έτσι την πίεση για οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει τις εκλογές να εξετάσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο αίσθημα ευθύνης σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις μετά τις εκλογές, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι «η εμπειρία στην κρίση του ευρώ, δείχνει ότι πάντα βρίσκουμε μια ευρωπαϊκή λύση. Την ίδια ώρα, από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν θεωρεί ως «πιθανό ενδεχόμενο» την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και πρόσθεσε, ότι μετά τις εκλογές το Ταμείο αναμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση που θα προκύψει για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης
«Αν δε βοηθήσουμε όλοι, ξεχάστε τα χρόνια πόνου που περάσαμε» ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε ομιλία του στο Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο. Τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα