Πιέσεις Ντράγκι στους αντιμνημονιακούς

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έθεσε στην Ελλάδα όρια για την πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εξαγγέλθηκε σήμερα, αυξάνοντας την πίεση σε όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εκτιμά το πρακτορείο Μπλούμπεργκ.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο τις δηλώσεις του

Μάριο Ντράγκι θα είναι μη επιλέξιμη τουλάχιστον έως τον Ιούλιο λόγω των ορίων για το πόσο χρέος η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει από έναν εκδότη. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει την εκκρεμή αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς οι αγορές από χώρες υπό πρόγραμμα θα αναστέλλονται κατά τη διάρκεια τέτοιων αξιολογήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.


Θετικά πάντως αντέδρασαν οι αγορές ομολόγων στην εξαγγελία από τον Μάριο Ντράγκι του προγράμματος ποσοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ, με τις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών τίτλων να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και το ευρώ υποχωρεί έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης ανακοίνωσε, για την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού, ένα πρόγραμμα μεγαλύτερο του αναμενόμενου που προβλέπει την αγορά κατά 20% από την ΕΚΤ και κατά 80% από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες ιδιωτικών και κρατικών τίτλων, ύψους έως 60 δισ. ευρώ το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, με όριο 33% στον κάθε εκδότη και όριο 25% στην κάθε έκδοση.

Keywords
Τυχαία Θέματα