Αγώνας για την επόμενη δόση

Σε συμφωνία στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ κατέληξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την τρόικα, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι.

Με αυτό το δεδομένο μεταβαίνει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής αναμένοντας μια θετική αναφορά για την Ελλάδα. Στη Σύνοδο ο Αντώνης Σαμαράς

στοχεύει να πείσει εταίρους και δανειστές ότι η κυβέρνησή του έχει πλέον στα χέρια της το βασικό περίγραμμα των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ και δικαιούται την εκταμίευση της δόσης που για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας.

Ένα από τα βασικότερα πλέον επιχειρήματα του κ. Σαμαρά είναι τα «κοινωνικά και πολιτικά όρια» στην Ελλάδα που έχουν πλέον ξεπεραστεί με αποτέλεσμα οι όποιες παράλογες απαιτήσεις της τρόικας να δοκιμάζουν όλο και περισσότερο τις αντοχές και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της τρικομματικής κυβέρνησης.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι κυβερνητικοί εταίροι θα ανανεώσουν το ραντεβού τους με τα δεδομένα που τυχόν θα έχουν προκύψει από τη Σύνοδο και τις νέες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, από Δευτέρα, για τα εργασιακά. 

«Έχουμε συμφωνήσει πλήρως σχεδόν σε όλα τα ζητήματα... αυτό που απομένει είναι ένας συμβιβασμός στα εργασιακά και στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων», είπε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Είπε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα λυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα στον τομέα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και του περιορισμού του δημοσίου τομέα, ώστε να κλείσει το πακέτο των μέτρων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η τρόικα αναφέρει ότι έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για τις μεταρρυθμίσεις. ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ τονίζουν πως ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, κατά την οποία διεξήγαγαν διεξοδικές και εποικοδομητικές συνομιλίες, οι οποίες για τα εναπομείναντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες.

Στα υπόλοιπα θέματα πλην των εργασιακών, φέρεται να υπάρχει συμφωνία των αρχηγών για φορολόγηση με συντελεστή 28% όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, ενώ είναι ενδεχόμενο να φορολογούνται με τον συγκεκριμένο συντελεστή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιπλέον, η φορολογία των καθαρών κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ θα μειωθεί από το 20% στο 15% για τα αδιανέμητα κέρδη και από το 25% στο 15% για τα διανεμόμενα.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα ποσοστά μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Εκτός απ' τις λεπτομέρειες στα εργασιακά υπάρχουν μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν στα κλειστά επαγγέλματα. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις για φαρμακοποιούς, δικηγόρους και ταξί, αλλά και αποφάσεις που αφορούν στη συνταγογράφηση. Αυτά είναι μέτρα που μπορούν να κλείσουν και μετά τις αποφάσεις του eurogroup για επιμήκυνση.

Πάντως, το θέμα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζ

Keywords
Τυχαία Θέματα