Κατακόρυφη αύξηση μεταναστών

Κατακόρυφη αύξηση 223% των αφίξεων προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παρατηρείται το τρέχον έτος, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Έως σήμερα, 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο αύριο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίστηκε η ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Μεσόγειο, ενώ ειδικά για τη χώρα μας, επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά, η βελτίωση των συνθηκών κράτησης

στα κέντρα.

Τόσο ο απόλυτος αριθμός όσο και το ποσοστό των ανθρώπων αυτών έχει αυξηθεί σημαντικά. Από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, συνολικά 90.000 άνθρωποι μετέβησαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης και τουλάχιστον 2.200 έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την προσπάθεια. Συγκριτικά, την περίοδο 1η Ιανουαρίου - 30 Ιουνίου 2014, ο αριθμός τους ήταν 75.000 και 800 αντιστοίχως. Με άλλα λόγια, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ένας άνθρωπος που έκανε το ταξίδι προς την Ευρώπη είχε 1,06% πιθανότητες να χάσει τη ζωή του, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, οι πιθανότητες αυτές υπερδιπλασιάστηκαν, αγγίζοντας το 2,4%.

Συνολικά, 165.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τους 60.000 σε όλη τη διάρκεια του 2013. Πρόκειται για πρωτοφανή αριθμό, ο οποίος αντικατοπτρίζει το επίπεδο της απόγνωσης των ανθρώπων αυτών.

Παρόλο που δεν ζητούν άσυλο όλοι όσοι πραγματοποιούν το ταξίδι προς την Ευρώπη, τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου καταδεικνύουν ότι αυξάνεται το ποσοστό όσων διαφεύγουν πολέμους ή διώξεις. Σχεδόν οι μισοί από όσους διέσχισαν τη Μεσόγειο από την 1η Ιουλίου είναι αιτούντες άσυλο από δύο χώρες με τέτοιες καταστάσεις, τη Συρία και την Ερυθραία. Αν και αποτελούν μόλις ένα μικρό τμήμα του συνόλου του προσφυγικού πληθυσμού παγκοσμίως (περίπου 16,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε χώρες που συνορεύουν με εμπόλεμες ζώνες), εντούτοις αντιπροσωπεύουν μια αύξηση στον αριθμό των προσφύγων.

Δείτε όλη την συνέντευξη Τύπου εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=cC8WzkRi5ts

Keywords
Τυχαία Θέματα