«Παλμικά πεδία»

Ένα σκακιστικό συνεχές που δημιουργεί δίκτυα, αντιθέσεις και συνθέσεις έχει στηθεί στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας από την εικαστικό Αιμιλία Παπαφιλίππου με τίτλο "Παλμικά πεδία".

Πριν πούμε για το έργο να πούμε για την πρόθεση: Το πρόγραμμα "Εργο στην πόλη" μέρος του οποίου είναι η έκθεση "Παλμικά πεδία" εντάσσεται στην στόχευση του πολιτισμικού οργανισμού ΝΕΟΝ να συμβάλει στην αξιοποίηση των δημόσιων χώρων ως μέρος της καθημερινής πολιτιστικής ζωή της πόλης και να τους ξανακάνει ενεργά σημεία παραγωγής πολιτισμού, εμπειριών
και σκέψης.

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος η Αιμιλία Παπαφιλίππου δημιούργησε το έργο "Παλμικά πεδία" , το οποίο έχει στηθεί στην Αρχαία αγορά της Αθήνας ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως βιντεοπροβολή στη Στοά Αττάλου, ορατή από τον πεζόδρομο της Αδριανού.

Το αφήγημα της Παπαφιλίππου, στο οποίο ο επισκέπτης καλείται να αποφασίσει ο ίδιος αν θα μπει ή αν θα παραμείνει παρατηρητής, γίνεται το αφήγημα του καθενός μας, μια δικτύωση με τον εαυτό μας και τους άλλους. Με τους διαδρόμους εντός των οποίων ο επισκέπτης καλείται να ελιχθεί, εντάσσεται σε ένα δίκτυο με άπειρες πιθανότητες και διαδρομές που τις ορίζει το έσω δυναμικό του. Όπως λέει και η ίδια η δημιουργός, πρόκειται για ένα ταξίδι του εαυτού σε προσωπικό και αμοιβαίο επίπεδο. Μια συνάντηση της ενέργειας του γλυπτού και του θεατή που συνδημιουργούν στο τέλος μια από κοινού ενεργειακή ροή. Επιβλητικό και συνάμα διακριτικό, το γλυπτό της Αιμιλίας Παπαφιλίππου προσφέρει την αίσθηση του οικείου στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς, πράγμα καθόλου αυτονόητο για έναν τόπο με τόσο υψηλό πολιτισμικό φορτίο.

Όπως αναφέρει η Αιμιλία Παπαφιλίππου, «Αν η Τέχνη είναι τεχνολογία της σκέψης, τα έργα τέχνης, όντας εργαλεία αλλά και επιτεύγματα, δεν είναι παρά μοντέλα εργασίας τού πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον Κόσμο. Συνεπώς, ο πολιτισμός, ως στρατηγική εξέλιξης, είναι λογισμικό, που κληροδοτείται και διαφοροποιείται από γενιά σε γενιά, μεταβάλλοντας τους χρήστες του. Δηλαδή στην ανάγκη να κατανοήσει τη φύση για να επιβιώσει, ο άνθρωπος επινοεί λύσεις, σύμβολα... πολιτισμό ως μεταφύση. Η τέχνη δεν είναι παρά εργαλείο έκφρασης αλλά και μεταβολής της αντίληψης μας για τον Εαυτό μας και τον Κόσμο. Υφαίνεται ξυφαίνεται, λοιπόν, το μέλλον, από όλους μας και από τον καθένα ξεχωριστά, και αυτή η αντίληψη γενέθλιο τόπο έχει την Αρχαία Αγορά των Αθηνών. Στις μέρες μας, που ανασχεδιάζεται ο άνθρωπος μέσω της βιοτεχνολογίας, διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία πλανητικά, εγείρεται μέσω διαδικτύου δικτυακή συνείδηση, και το διφυές του φωτός διδάσκει το αλληλένδετο συμπληρωματικών αντιθέτων, ίσως αντιληφθούμε ότι ο σεβασμός δεν είναι μόνο υπόθεση ηθικής τάξης αλλά φυσικός νόμος».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά, τις ώρες λειτουργίας της Αρχαίας Αγοράς, ενώ οι βιντεοπροβολές λαμβάνουν χώρα κάθε Σάββατο πλην της 15ης Νοεμβρίου.

Ελεωνόρα Ορφανίδου
Keywords
Τυχαία Θέματα