Αυξημένα έσοδα κατά 11,8% τον Φεβρουάριο

Ανατροπή στην πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, καθώς η  ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έδωσε βαθιά ανάσα στα δημοσία έσοδα, σκορπίζοντας προσωρινά «χαμόγελα» στο ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr το σύνολο των τακτικών εσόδων παρουσίασε το Φεβρουάριο αύξηση κατά 11,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία των εσόδων, καθώς η ανάκαμψη τους οφείλεται

στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία τις τελευταίες δύο ημέρες του μήνα (πριν δοθεί σχετική παράταση έως τις 30 Μαρτίου) είχε πολύ μεγάλη προσέλευση από την πλευρά των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών το σύνολο των εσόδων το Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα 3,388 δισ. ευρώ, έναντι 3,031 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2011. Οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν σημαντικά.

Ωστοσο, τα έσοδα από ΦΠΑ παρουσίασαν μείωση κατά 1,7% και τα έσοδα από τελωνεία μείωση 3,2% δημιουργώντας ανησυχία σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Αντίθετα τα έσοδα των εφοριών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,7%.

Τον Ιανουάριο τα συνολικά έσοδα παρουσίασαν μείωση περίπου 7%, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ κατέρρευσαν, παρουσιάζοντας πτώση κατά περίπου 18%.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι το επόμενο τρίμηνο είναι πολύ κρίσιμο για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και από την πορεία των εσόδων θα εξαρτηθεί και το εύρος των μέτρων περικοπής δαπανών του Ιουνίου προκειμένου να επιτευχθεί ο φετινός δημοσιονομικός στόχος για έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα