Αυστραλία: ρεκόρ αγροτικών εξαγωγών

Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της Αυστραλίας για το οικονομικό έτος που διανύουμε θα ξεπεράσουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Εμπορίου.

Στη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών συνέβαλαν μια σειρά παραγόντων, όπως η σημαντική αύξηση της παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μετά το τέλος της ξηρασίας που διήρκησε σχεδόν μια δεκαετία, και η επιστροφή στην οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Όλα τα πιο πάνω, σε σχέση με τη πτώση της αξίας του

αυστραλιανού δολαρίου που κατέστησε τα προϊόντα της χώρας φτηνότερα και πιο ανταγωνιστικά, ώθησαν τις εξαγωγές προς τα πάνω.

Παράλληλα, αυξήθηκαν από 15% έως 21% και οι τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στη διεθνή αγορά, πράγμα που θα δώσει την ευκαιρία στους Αυστραλούς αγρότες και κτηνοτρόφους να καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν τα χρόνια της ανομβρίας.

Τα καλύτερα νέα για την Αυστραλία είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας μετά από 20 χρόνια. Η Ιαπωνία, που τις δεκαετίες 1970 και 1980 ήταν ο καλύτερος και μεγαλύτερος πελάτης των αυστραλιανών προϊόντων, επανέρχεται στο προσκήνιο με την κλωστοϋφαντουργική της βιομηχανία να χρειάζεται όλο και περισσότερο μαλλί, προκειμένου να τροφοδοτήσει τις μεγάλες εταιρείες της που κατασκευάζουν ενδύματα υψηλής ποιότητας.

Οι εξαγωγές μαλλιού που τα τελευταία χρόνια είχαν πάθει καθίζηση, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης, αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 6% και αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από το μαλλί, στα 2,6 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσουν οι εξαγωγές των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ 5,15 δισ. δολάρια θα αποφέρουν οι εξαγωγές κρέατος και σχεδόν άλλα 2 δισ. οι εξαγωγές κρασιού.

Σύμφωνα, επίσης, με τις ίδιες προβλέψεις οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μελλοντικά, προκειμένου να καλύψουν της ανάγκες της Κίνας σε μια σειρά από αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις διατροφικές ανάγκες άλλων χωρών της Ασίας.

Η Κίνα θα παραμείνει και στο μέλλον ένας από τους καλύτερους πελάτες των αυστραλιανών προϊόντων, ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των πλούσιων Κινέζων, που αυτή τη στιγμή είναι 150 εκατομμύρια, τόσο θα αυξάνονται και οι εξαγωγές προς τη χώρα αυτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα