Αφιέρωμα στον Αγγελόπουλο

Μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, πραγματοποιείται από τις 24 έως και τις 30 Ιανουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του.

Θα προβληθούν ταινίες του στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Η
κόρη του κορυφαίου σκηνοθέτη Άννα Αγγελοπούλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου είπε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία της οικογένειας, «για να τιμηθεί αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος τίμησε τη χώρα του. Θέλησε να αναδείξει την ίδια την Ελλάδα και να μας κάνει να συλλογιστούμε το παρελθόν μας, το παρόν μας και το μέλλον μας. Γι αυτό και στην τελευταία του ταινία προσπάθησε να επικεντρωθεί στην Ελλάδα του σήμερα και στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε μπροστά οι νέοι».

Όπως είπε η κ. Αγγελοπούλου, στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν όλες οι ταινίες του, από την πρώτη μικρού μήκους μέχρι την τελευταία μεγάλου μήκους, καθώς και το μοναδικό ντοκιμαντέρ που έκανε.

«Επιθυμία μας», πρόσθεσε η κόρη του μεγάλου σκηνοθέτη, «είναι να πάει πολύς κόσμος στους κινηματογράφους, να αγκαλιάσει αυτό το έργο και να το γνωρίσει. Να δούμε, ποια είναι τελικά αυτή η παρακαταθήκη που μας άφησε αυτό ο άνθρωπος, ο οποίος θέλησε να προβάλει τη χώρα του».

Στην ερώτηση εάν η ταινία του «Η άλλη θάλασσα», η οποία έμεινε ανολοκλήρωτη, θα συνεχιστεί, η κ. Αγγελοπούλου απάντησε πως γίνεται προσπάθεια να κλείσει η παραγωγή της, για να μπορέσει να ξανανοίξει. Σύμφωνα με την ίδια, «δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης, αλλά και θέμα προγραμματισμού πια, γιατί ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο πατέρας μου, ήταν μοναδικός και δεν υπάρχουν σημειώσεις για το πως θα γυριζόταν η ταινία. Τα είχε όλα στο μυαλό του. Οραματιζόταν τον τρόπο με τον οποίο θα γυριζόταν η ταινία και δεν το έγραφε κάπου. Άρα ο τρόπος με τον οποίο θα γυριζόταν το δικό του σενάριο, είναι ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο που δεν θα θέλαμε να γίνει με λάθος τρόπο. Σίγουρα δεν θα είναι όπως εκείνος θα το γύριζε- εάν κι εφόσον ολοκληρωθεί η ταινία- αλλά τουλάχιστον θέλουμε να προσπαθήσουμε και να αναδειχθούν ενδεχομένως τα κομμάτια που ο ίδιος γύρισε, να τιμήσουμε και το σενάριό του, που έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικό και δεν θα θέλαμε καθόλου να χαθεί αυτό».
Keywords
Τυχαία Θέματα