Αφιέρωμα στην Ελλάδα από την αυστριακή τηλεόραση

Μια άλλη εικόνα της Ελλάδας, από εκείνη που συνδυάζεται τα τελευταία χρόνια με ανεργία, φτώχεια, ταραχές, χρεοκοπία, προσπαθεί να δώσει το τετράωρο -και πλέον- αφιέρωμα για την Ελλάδα, με τέσσερα ντοκιμαντέρ και τέσσερα διαφορετικά θέματα, που θα παρουσιάσει απόψε το Τρίτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης.

Τα θέματα διαπραγματεύονται
η πολυσυζητημένη ταινία-ντοκιμαντέρ "Η Ελλάδα ανθίζει" του Αυστριακού σκηνοθέτη και συγγραφέα Φάμπιαν Εντερ, το ντοκιμαντέρ "Εξουσία χωρίς έλεγχο-Η Τρόικα", σε μια πρώτη παρουσίασή του στην Αυστρία, όπως επίσης οι δύο νέες παραγωγές του Τρίτου Προγράμματος, "Ελλάδα-Μια χώρα και η κρίση" και "Παπαροκάδες-Οι επαναστατημένοι μοναχοί της Ελλάδας".

Στην ταινία "Η Ελλάδα ανθίζει" - που έχει παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προβλήθηκε από το κοινό πρόγραμμα των δημόσιων Τηλεοράσεων των τριών γερμανόφωνων χωρών, Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας, το 3SAΤ - ο Φάμπιαν Εντερ στη διάρκεια ενός ιστιοπλοϊκού ταξιδιού από την Κρήτη προς τη Δυτική Ελλάδα, καταγράφει την "άλλη Ελλάδα", μέσα από τις απόψεις δεκάδων απλών, καθημερινών ανθρώπων.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, επικέντρωσε την προσοχή του στη νέα γενιά των Ελλήνων, που πραγματικά θέλουν να αλλάξουν την Ελλάδα, που διηγούνται για τις ζωές τους, τους φίλους τους, τις έγνοιες τους, τις ελπίδες και τις επιθυμίες τους, μακριά από την υψηλή πολιτική, στον δικό τους παλμό, στον παλμό του λαού.

Τόσο η ταινία-ντοκιμαντέρ, όσο και το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, έχουν σαν στόχο την ανάδειξη μιας επίκαιρης, αυθεντικής, εικόνας της Ελλάδας, αντίθετης στις - όπως λέει ο ίδιος- "μανιωδώς μίζερες καθημερινές αναφορές, οι οποίες καθηλώνουν τους ανθρώπους και γεννούν φόβους, από τους οποίους πολύ λίγο απέχει το μίσος".

"Στις επιταγές υπαλλήλων, που δεν υπάγονται σε κανένα κοινοβουλευτικό έλεγχο, στις οποίες ήταν αναγκασμένες να υποκύψουν οι χώρες της κρίσης για να μπορέσουν να πάρουν δάνεια", αναφέρεται το ντοκιμαντέρ του γνωστού οικονομικού συντάκτη και συγγραφέα πολλών βιβλίων "μπεστ σέλερ", Χάραλντ Σούμαν, "Εξουσία χωρίς έλεγχο-Η τρόικα".

Ο Χάραλντ Σούμαν ταξίδεψε σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Βρυξέλλες, ΗΠΑ, και μέσα από συνομιλίες με υπουργούς, οικονομολόγους, νομικούς, τραπεζίτες, προσπαθεί να φωτίσει "τα καυτά παρασκήνια της τρόικα και τι συμβαίνει εν ονόματί της στην Ευρώπη", καταγγέλλοντας και την επιβολή από αυτή, της άνευ αποτελεσμάτων, άγριας πολιτικής λιτότητας.

Η τηλεοπτική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "Ελλάδα-Μια χώρα και η κρίση", παρουσιάζει την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα στη διάρκεια και μετά τις σημαδιακές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με τις οποίες, όπως τονίζεται, η πλειοψηφία των Ελλήνων πήρε κατηγορηματικά απόσταση από τις ευρωπαϊκές επιταγές λιτότητας.

Τέλος, στη νέα παραγωγή του Τρίτου Προγράμματος της Αυστριακής Τηλεόρασης "Παπαροκάδες-Οι επαναστατημένοι μοναχοί της Ελλάδας", σκιαγραφείται η φυσιογνωμία του πατέρα Νεκτάριου, του "χαρισματικού ηγούμενου" της Μονής Σεραφείμ, ο οποίος με τους αυτοαποκαλούμενους "ελεύθερους μοναχούς" του, έχει ηχογραφήσει πολλούς επιτυχημένους δίσκους με διάφορα είδη μουσικής, από "χιπ-χοπ" μέχρι εκείνη με την έντονη επιρροή των δημοτικών τραγουδιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα