Ανασχηματισμός και σκιώδης κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία

Του Όμηρου Ιθακήσιου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε ανασύνταξη της Νέας Δημοκρατίας σε οργανωτικό, ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, ανακατεύοντας ουσιαστικά την τράπουλα του «γαλάζιου» προσωπικού, προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα ο στενός ηγετικός πυρήνας της Συγγρού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ελεγχθούν οι εξελίξεις σε εσωκομματικό επίπεδο και παράλληλα να ακυρωθούν και να αποδομηθούν οι όποιες κινήσεις αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά, οι οποίες εντείνονται στο παρασκήνιο.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»,

οι πρωτοβουλίες του «γαλάζιου ιερατείου» της Συγγρού θα ξεδιπλωθούν σε τρία επίπεδα, αξιοποιώντας σε θέσεις ευθύνης όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι «η ηγεσία πλέον θα λειτουργεί συλλογικά».

Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες αυτές θα αφορούν την τοποθέτηση νέων αντιπροέδρων, τη διαμόρφωση ενός νέου οργάνου τομεαρχών, την εκλογή νέων γραμματέων, με την προώθηση πρώην βουλευτών, αλλά και τη λειτουργία του Πολιτικού Συμβουλίου υπό νέα σύνθεση.

«Πρόκειται για την υιοθέτηση της λογικής να δείξουμε ότι αξιοποιούμε τους πάντες, ώστε να μην υπάρχει γκρίνια στο κόμμα. Το γεγονός ότι θα υπάρχουν τόσα όργανα στα οποία θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός στελεχών μπορεί επικοινωνιακά και επιφανειακά να δείχνει ότι η Ν.Δ. γίνεται δημοκρατικό και συλλογικό κόμμα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι μια τέτοια κατάσταση θα προκαλέσει χάος, με αποτέλεσμα τίποτα από αυτά να μη λειτουργήσει και εν τέλει τις αποφάσεις να τις λαμβάνει πάλι η στενή ομάδα πέριξ του κ. Σαμαρά», αναφέρει «γαλάζιο» στέλεχος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις σχετικές διαβουλεύσεις.

Αναφορικά με τον ορισμό νέων αντιπροέδρων, μπορεί από τη Συγγρού να εκπέμπεται το μήνυμα ότι ο κ. Σαμαράς δεν βιάζεται να τον δρομολογήσει, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να «κλειδώσει» τον νέο ηγετικό πυρήνα του, προκειμένου να ισχυροποιήσει την ήδη αποδυναμωμένη θέση του.

Στην κατεύθυνση αυτή, επιχειρείται βολιδοσκόπηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος, όπως γνωρίζουν οι πιο μυημένοι στα παρασκήνια της Κεντροδεξιάς, δύσκολα θα δεχθεί να γίνει το νούμερο 2 του κόμματος δίπλα στον κ. Σαμαρά.

Από εκεί και πέρα, μεταξύ βουλευτών και στελεχών συζητούνται και άλλα ονόματα ως πιθανά γι’ αυτή τη θέση: ακόμα και αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκείνος όμως όταν ρωτήθηκε σχετικά σε ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα δήλωσε λακωνικά ότι «είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τη δουλειά που έχω στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος», θέλοντας ενδεχομένως να αποκλείσει με τον τρόπο αυτό μια τέτοια πιθανότητα. Το τρίτο όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Μ. Βορίδη.

ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΡΟΛΟΥΣ

Ο πρόεδρος του κόμματος βιάζεται να μοιράσει ρόλους και σε άλλα στελέχη, ώστε να δείξει ότι ανταποκρίνεται στο αίτημα περί ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Ο ίδιος, μάλιστα, σχεδιάζει «ανοίγματα» προς το στρατόπεδο των αμφισβητιών της ηγεσίας, αλλά και προς τη νεότερη γενιά κομματικών στελεχών, ενθαρρύνοντάς τα να θέσουν υποψηφιότητα για τη συγκρότηση του σώματος των τομεαρχών, που θα προκύψει ύστερα από εκλογές, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα.

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι η δημιουργία μιας σκιώδους κυβέρνησης, στο βρετανικό πλαίσιο (shadow government). Μεταξύ των προσώπων που εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στο νέο «γαλάζιο» οργανόγραμμα είναι στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως οι Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Σκρέκας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αννα Ασημακοπούλου, Χρίστος Δήμας, Γιώργος Κουμουτσάκος (η αξιοποίηση του τελευταίου έχει να κάνει και με το να σπάσει το «δίδυμο» που έκανε στη Β’ Αθηνών με τον Νίκο Δένδια), Ελενα Ράπτη και Ανδρέας Κατσανιώτης.

Επίσης, αναμένεται να αξιοποιηθούν οι Νότης Μηταράκης, Σοφία Βούλτεψη, Χρήστος Σταϊκούρας (θα προωθηθεί για τομεάρχης Οικονομίας), Χαράλαμπος Αθανασίου, Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Τζαβάρας, ενώ ερωτηματικό παραμένει η Ολγα Κεφαλογιάννη, αν και αρκετοί την κατατάσσουν στους προς αξιοποίηση.

Παράλληλα, μόλις την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη θέση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος του κόμματος, για την οποία είχε σκεφτεί και την κυρία Κεφαλογιάννη, που -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν έβλεπε με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη, ενώ αρνητικά είχε απαντήσει αμέσως μετά τις εκλογές και ο Νίκος Δένδιας. Πάντως, για αρκετές από τις θέσεις των νέων γραμματέων θα στηθούν κάλπες, όπως για παράδειγμα αυτές των γραμματέων Συνδικαλιστικού, Γυναικών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ταυτόχρονα, από τη Συγγρού συγκροτήθηκε άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή μεταξύ άλλων των κ.κ. Μεϊμαράκη, Κακλαμάνη, Πλακιωτάκη, Μητσοτάκη, Γεωργιάδη αλλά και του Χρ. Λαζαρίδη. Επιπλέον, μετά από πρόταση του κ. Μητσοτάκη, που έγινε αποδεκτή, θα συνεδριάζει πιο συχνά η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να συμμετέχουν ενεργά οι βουλευτές στη λήψη των αποφάσεων. Κάτι που κάνει ήδη ο κ. Μητσοτάκης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, καθώς συγκάλεσε τους βουλευτές των τριών επιτροπών της Βουλής για να αποφασίσουν από κοινού τη στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Σαρωτικές αλλαγές και απομακρύνσεις

Σαρωτικές αναμένονται οι αλλαγές στον τομέα της «γαλάζιας» επικοινωνίας, οι οποίες πάντως δεν θα περιλαμβάνουν την Αννα Παναγιωταρέα, η οποία, παρά το γεγονός ότι «έπαιξε», μάλλον «κάηκε». Σίγουρη φέρεται η απομάκρυνση του Γιώργου Μουρούτη, ενώ θα παραμείνει ο Σπύρος Καπράλος, που θεωρείται ότι έκανε καλή δουλειά. Να απομακρυνθεί αναμένεται και ο στενός συνεργάτης του προέδρου, Δημήτρης Σταμάτης. Οι μόνοι σταθεροί στο νέο οργανόγραμμα θεωρούνται ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ως γραμματέας του κόμματος, και ο Κώστας Καραγκούνης, ως εκπρόσωπος Τύπου. Τέλος, ο Μάκης Βορίδης αναμένεται να είναι εκείνος που θα κληθεί να αναλάβει την προετοιμασία για την πραγματοποίηση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της κεντρικής εισήγησης της ηγεσίας του κόμματος στην Εθνική Συνδιάσκεψη για το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας.

Keywords
νεα δημοκρατια, νέα, ανασχηματισμος, νεα κυβερνηση, δημοκρατια, κυβερνηση, σαμαρας, παραπολιτικα, βουλη, εκλογες, shadow, government, αννα, αθηνα, ελενα, ολγα, συμμετοχή, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, κικιλιας, γκιουλεκας, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, εκλογες 2012, βουλευτες, υιοθετηση, δουλεια, εθνικη, ηγεσια, ονοματα, πλαισιο, αννα, βοριδης, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δειχνει, εγινε, ελενα, υπαρχει, εβδομαδα, ενεργα, εξελιξη, ερωτηματικο, εφημεριδα, κυρια, κομμα, λειτουργια, ληψη, ματι, μητσοτακης, νικο, ομαδα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ονομα, οργανογραμμα, ουσιαστικα, ρολο, σιγουρη, συμμετοχή, σοφια, τρια, συγγρου, χερι, χαος, χρηστος, χριστος, δημητρης, κωστας, κυριακου, οργανα, πηγες, πληροφοριες, σπυρος, θεσεις
Αναζητήσεις
νεα δημοκρατια
Τυχαία Θέματα