Αναβρασμός στην Παιδεία

Τη διαβεβαίωση ότι το ολοήμερο σχολείο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του, έδωσαν το βράδυ της Τετάρτης πηγές του Υπουργείου Παιδείας, απαντώντας στις αιτιάσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ότι με την ενίσχυση της πρωινής βάρδιας στα δημοτικά και νηπιαγωγεία απαξιώνεται ο θεσμός. Πηγές του Υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν ότι πρώτα πρέπει να καλύπτονται οι πρωινές θέσεις και από την ερχόμενη Δευτέρα, όπου εντοπιστούν κενά για το ολοήμερο θα καλύπτονται άμεσα. Ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

που προαναγγέλλουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί.

Την Πέμπτη αποφασίζουν οι δάσκαλοι για το αν θα συνταχθούν με τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης που έχουν εξαγγείλει πενθήμερες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για την διαθεσιμότητα. 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 του μήνα εξήγγειλαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», καθώς αυτό έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τη δεκάτη Μαρτίου όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας σημείωναν ότι με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή, δόθηκε παράταση για την εκ νέου κατάθεση του Προεδρικού Διαταγματος, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ασχοληθεί μόνο με την τυπική λήξη της προθεσμίας και δεν είχε μπει στην ουσία του θέματος.

Εν τω μεταξύ, εν αμφιβόλω τίθεται η διαθεσιμότητα των περίπου 2.000 εκπαιδευτικών του περασμένου Ιουλίου, καθώς το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με προσωρινή διαταγή του έκανε δεκτή αίτηση αναστολής της διαπιστωτικής πράξης του νόμου. Η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα έως ότου εξεταστεί η κύρια υπόθεση.

Τέλος, δεκτή έκανε την αίτηση δύο εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητούσαν να ανασταλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν τεθεί, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαθεσιμότητα των περίπου 2.000 εκπαιδευτικών του περασμένου Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, με αποφάσεις διαφόρων Πολιτικών Πρωτοδικείων της χώρας, μέσω της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα