Van Rompuy: Έχουμε τα εργαλεία για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα του ευρώ

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να εγγυηθεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη και να βοηθήσει τα μέλη της δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα "πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει".

"Το διακύβευμα είναι υψηλό... για την Κύπρο

που είναι γείτονας [της Ελλάδας] και έχει στενούς δεσμούς με το χρηματοοικονομικό της σύστημα, αλλά επίσης για όλους μας στη ζώνη του ευρώ", δήλωσε ο Van Rompuy όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Υπογράμμισε όμως ότι "σε αντίθεση με πριν από δύο χρόνια ... τώρα έχουμε τα εργαλεία στη θέση τους - το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και σύντομα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – για να εγγυηθούμε την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της και για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη μας να αντιμετωπίσουν την κρίση".

"Μας οδηγεί η κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα σέβεται τις δεσμεύσεις της", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ομιλία του. "Περιμένουμε μετά τις εκλογές ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτή την επιλογή", πρόσθεσε.

Ο Van Rompuy εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι η Κύπρος θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει χτυπήσει την πόρτα της. "Όλα τα κράτη μέλη έχουν τις δικές τους προκλήσεις για να αντιμετωπίσουν και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά είστε καλά εξοπλισμένοι για να τις αντιμετωπίσετε", είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα