Αδυναμία στα τραπεζικά μεγέθη α΄ τριμήνου αναμένει η Εuroxx

Αδυναμία στα μεγέθη των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για το α’ τρίμηνο, τα οποία ανακοινώνονται στις 30 (ΕΤΕ, Τρ. Πειραιώς) και 31 Μαΐου (Alpha Bank, Eurobank), αναμένει η Euroxx Securities, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Μαΐου 2012.

Ως παράγοντες αδυναμίας η Euroxx προσδιορίζει, μεταξύ άλλων, τον οριακό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, την πορεία του spread

μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, τη συνεχιζόμενη διαρροή καταθέσεων και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, λόγω του δανεισμού από τον ELA.

Στα θετικά των στοιχείων του α’ τριμήνο, η Euroxx αναμένει να δει στήριξη στα προ προβλέψεων μεγέθη από περικοπές κόστους.

Σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένει επιτάχυνση σε τριμηνιαία βάση, που θα αντανακλά την εγχώρια ύφεση, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και το αρνητικό περιβάλλον δανεισμού.

Τρεις από τις 4 τράπεζες θα καταγράψουν επίσης μη επαναλαμβανόμενα μεγέθη, από επαναγορά χρέους, (Eurobank: €250 εκατ., ΕΤΕ: €302 εκατ. και Τρ. Πειραιώς: €83 εκατ.).

Πιο αναλυτικά, η Euroxx αναμένει:

- Για την Alpha Bank καθαρές ζημιές 94,6 εκατ. ευρώ, με πτώση 20,4% σε τριμηνιαία βάση και 16,8% σε ετήσια βάση της προ προβλέψεων κερδοφορίας.

- Για την Eurobank καθαρές ζημιές 77 εκατ. ευρώ, με πτώση 5,2% σε τριμηνιαία βάση και 29,1% σε ετήσια βάση της προ προβλέψεων κερδοφορίας

- Για την Εθνική τράπεζα καθαρές ζημιές 191,1 εκατ. ευρώ, με πτώση 15,3% σε τριμηνιαία βάση και 34,8% σε ετήσια βάση της προ προβλέψεων κερδοφορίας και

- Για την Τρ. Πειραιώς δημοσιευμένα καθαρά κέρδη 318,5 εκατ. ευρώ, λόγω μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων και, σε τακτική βάση, ζημιές ύψους 184,5 εκατ. ευρώ.

Η Euroxx ακόμη ότι οι οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών θα είναι μάλλον αδιάφορες για το επενδυτικό κοινό, καθώς η αγορά εστιάζει στην τρέχουσα πολιτική αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, ενώ οι αποφάσεις για την πολύ-αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκκρεμούν ακόμη, ρίχνοντας

Keywords
Τυχαία Θέματα